2022. november 24., 19:19

Hogyan szerezte Kažimír a Slavínon lévő drága villáját?

Megint megvesztegetéssel vádolják Peter Kažimír volt pénzügyminisztert. A múltban azonban nemcsak az esetleges megvesztegetés, hanem jogosulatlan juttatások megszerzése kapcsán is felmerültek vele kapcsolatban találgatások. A Smer volt alelnöke, jelenleg a Szlovák Nemzeti Bank kormányzója Pozsonyban a Slavín egyik legnagyobb villájában él. A körülmények azonban, ahogy a villához jutott, évek óta kétségeket keltenek.

Fotó: TASR

Kažimír ugyanis a többmilliós villát az ismert vállalkozótól, Ladislav Reháktól szerezte meg, aki a kilencvenes években a Globtel céget alapította és irányította. És rögtön egy régebbi házat is megvásárolt mellette. A két ház értéke állítólag elérheti a 3 millió eurót is, írja a pravda.sk portál.

Bár a 700 négyzetméter hasznos alapterületű villában legalább 2013 óta lakik, csak 2020 szeptemberében vásárolta meg azt, addig Rehák cégétől, az S.I. Developer-től bérelte.

Már akkor is összeférhetetlenséggel vádolták.

Abban az időszakban Rehák cégei szerződéseket kaptak az államtól, köztük a pénzügyminisztériumtól is, amelynek élén akkoriban éppen Kažimír állt. Ráadásul a házat bérbe adó fejlesztő több éven át veszteséget mutatott ki, az egyetlen bevétele pedig a bérleti díj volt – évi 54 ezer euró.

A havi közel 5 ezer eurós bérleti díj azonban nem okozott gondot Kažimírnak.

2013-ban kormánytagként már 299 846 eurót, egy évvel később 39 515 eurót, 2015-ben 159 574 eurót vallott be a vagyonnyilatkozatában. Hasonlóan magas jövedelme volt később is – 2016-ban 92 298 eurót keresett, egy évvel később 166 208 eurót, 2018-ban pedig 69 487 eurót vallott be.

2019-ben bankelnökként a Szlovák Nemzeti Bank éves jelentése szerint nettó 98 271 eurót keresett (7 hónapos tisztsége alatt), egy évvel később 175 651 eurót, Kažimír nettó bevétele 2021-ben pedig elérte a 216 085 eurót.

A villa megvásárlását azonban így is több forrásból kellett finanszíroznia.

„A legnagyobb forrást Pozsony központjában, a Palisady alatt található két nagy lakás eladásából származó bevétel képezte, amelyek összterülete meghaladja a 300 négyzetmétert. A második legnagyobb forrás egy jelzáloghitel volt, amelyet egy kereskedelmi bank nyújtott Kažimírnak, amelynek az elmúlt 25 évben az ügyfele volt. A hitelt egészen nyugdíjas koráig fizeti. A harmadik forrást a bankelnök személyes megtakarításai képezték” – mondta Peter Majer, a Szlovák Nemzeti Bank szóvivője az aktuality.sk portálnak tavaly novemberben.

A megszüntetett vádirat szerint Kažimír 2017-ben állítólag arra kérte a Pénzügyi Igazgatóság elnökét, František Imreczét, hogy gyorsítsa fel és fejezze be hat cég adóellenőrzését, amiért állítólag jutalmat is ígért neki. Két cég adóeljárásának befejezése után Kažimír állítólag egy zárt borítékban 48 ezer eurót adott át az irodájában Imreczének. „Ez a tiéd, és senkinek se adj belőle” – mondta állítólag Kažimír Imreczének.

Kažimír azonban tagadja ezeket a vádakat. „Semmilyen bűncselekményben nem vettem részt, nem is néztem el olyat soha” – jelentette ki Kažimír, mielőtt megérkezett a Rendőrfőkapitányságra, ahova 2021 augusztusában tanúként beidézték. Október 8-án azonban már megvesztegetéssel vádolták, amiért kettőtől akár öt évig terjedő szabadságvesztést is kaphat.

Šeliga: Kažimírnek le kellene mondania

Juraj Šeliga koalíciós képviselő a közösségi oldalán azt írta, Peter Kažimírnek le kellene mondania. Szerinte ennek oka nem is annyira a korrupciós vád újbóli felhozatala, hiszen az ártatlanság vélelme ebben az esetben is érvényes, hanem az,

hogy nem tud megbízható magyarázatot adni arra, hogyan szerezte a vagyonát.

Šeliga hozzátette: Kažimír Szlovák Nemzeti Bank kormányzójaként és az Európai Központi Bank szlovákiai képviselőjeként végzett munkája rontja Szlovákia jó hírnevét.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.