2024. március 6., 12:27

Hogyan szavaznának a szlovák EP-képviselők Ursula von der Leyen újrajelöléséről?

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke második ötéves ciklusra pályázik. Jelöltségét szerdán Bukarestben fogja támogatni az Európai Néppárt. A Brüsszel szócsöveként ismert euroactiv.sk portál szerint a szlovák EP-képviselők közül egyelőre csak Ivan Štefanec támogatja őt egyértelműen.  

Ursulában bíznak
Fent: Urusla von der Leyen - Ivan Štefanec, Lent: Miriam Lexmann - Peter Pollák - Vladimír Bilčík
Fotó: TASR/ma7

Február 19-én Von der Leyen véget vetett a hónapok óta tartó találgatásoknak, és bejelentette németországi konzervatív CDU-pártja tagjainak, hogy második ciklusra pályázik az EB élén. Meg akarja őrizni az európai egységet és meg akarja akadályozni a szélsőjobboldal felemelkedését.

Meg kell védenünk magunkat a belülről és kívülről érkező megosztottság ellen. Biztos vagyok benne, hogy megvan hozzá az erőnk, és ezt a feladatot tűztem ki magam elé"

- mondta von der Leyen Berlinben.

Jelöltségét a konzervatív Európai Néppárt (EPP) március 6-7-i bukaresti ülésén fogja támogatni.

Miként vélekednek a szlovák néppárti EP-képviselők?
Az EPP-frakciónak négy szlovákiai képviselője van. Peter Pollák (OĽaNO) azt mondja, hogy "a legjobb jelöltet fogja támogatni, akit a frakcióm, az Európai Néppárt javasol".

Ivan Štefanec a kereszténydemokraták részéről világosan látja a helyzetet. Szerinte az Európai Unió az ukrajnai orosz agresszió miatt olyan nehéz helyzetben van, amilyenben még soha nem volt a történelem során.

Oroszország háborúja nemcsak a gazdaságunkat és a demokráciánkat fenyegeti, hanem az életünket, az Európai Unió általános koncepcióját és a világ békés szerveződését is. Ilyen nehéz időkben elengedhetetlen, hogy az Európai Bizottság élére egy olyan kipróbált személyiség kerüljön, akinek mindenekelőtt világos álláspontja van Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatban. Ursula von der Leyen minden bizonnyal ez a személy"

- magyarázza.

Egyetért azzal, hogy a másodszor is újraválasztandó elnök egyértelműen egy erősebb közös uniós védelmi politikát akar szorgalmazni, konkrét intézkedésekkel. A jelenlegi elnök támogatása - érvelése szerint - más okokból is fakad. Ezek közé tartozik például az európai gazdák - köztük a szlovák gazdák - támogatása, a bürokrácia csökkentése, valamint a kis- és középvállalkozások finanszírozáshoz való jobb hozzáférése.

Európának kohézióra és a józan ész alkalmazására van szüksége, ha át akar jutni ezen a nehéz időszakon, és megerősödve akar kilábalni belőle"

- teszi hozzá.

A KDH-s Miriam Lexmann a döntését és az egész párt döntését a további találkozókra és a többi tagállam partnerpártjaival folytatott megbeszélésekre hagyja. Ugyanakkor - mondta - a KDH helyesnek tartja, hogy az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökének kinevezéséről a végső döntés a tagállamok kezében van és kell maradnia.

Vladimír Bilčík szerint Ursula von der Leyen erős vezetőnek bizonyult, aki a nehéz válságokban mindig összefogta Európát. Külön kiemeli a gazdaságélénkítési terv elindítását, a közös vakcinavásárlást és az Ukrajnának nyújtott egyértelmű támogatást.

Örülök, hogy úgy döntött, újra indul az Európai Bizottság vezetői posztjáért, és drukkolok, hogy megvédje mandátumát"

- jellemzi Bilčík.

A nehéz idők még nem értek véget, és az Európai Uniónak olyan vezetőre van szüksége a kormányrúdnál, mint Ursula von der Leyen"

- teszi hozzá.

Végül az EU-tagállamokon múlik, hogy ki lesz az Európai Bizottság vezetője a következő öt évben. Von der Leyen azonban a favorit, mivel jobbközép pártja várhatóan a legtöbb mandátumot is elnyeri a júniusi uniós választásokon. Ahhoz, hogy von der Leyent újraválasszák az uniós végrehajtó testületbe, a politikai pártok minél több uniós vezetőjének támogatását kell elnyernie.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kivételével nem várható jelentős ellenzője. Néhányan már támogatták őt egy második ciklusra, és szinte mindenki más kedveli, tiszteli őt, vagy bízik abban, hogy el tudja intézni a dolgokat, különösen válság idején.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Fehér István 2024. 03. 06., sze - 13:02

Azért ez nem semmi! Aki ott ül, az átkozott brüsszeli pöcegödörben, jobban is láthatna, tapasztalhatna maga körül! Ursula, több más brüsszelitával együtt, emberiség elleni bűntettek sokaságát követi el az európai őshonos lakósság ellen! Nem más az ott Brüsszelben, mint korrupciótól bűzlő, sorosista, amerika-csicska ócska bagázs! Az utolsó esély lesz idén arra, hogy ezeket a korrupt disznókat elzavarjuk az anyjuk keservébe! Egyébként Európának vége van! Ha csak az EU esik szét, még jó hír. Ha viszont az USA ukrajnai, oroszok elleni háborújába ezeknek sikerül bele rángatni Európát, az Európa végét fogja jelenteni, minden értelemben! Ezeknek az EU "vezetőknek" viszont egy igazságos bírósági eljárás következtében bűnhődniük kell, mert BŰNÖSÖK!