Hidegfront érkezik, csapadékosra fordul az idő

2021. augusztus 4., 18:08
ma7

Hidegfront vonul át az országon, ennek hatására csütörtökön sokfelé csapadékos, zivataros lesz az időjárás - közölte a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán Facebook-oldalán. A Szlovák Hidrometeorológiai intézet első fokú figyelmeztetést adott ki egyes járásokra.

tavasz vihar
Fotó: Pixabay

Simon Gergő meteorológus a videóban elmondta:

éjszaka nyugat felől megvastagszik a felhőzet, ekkor még elsősorban a Dunántúlon várható csapadék. A hőmérséklet 13 és 22 Celsius-fok között alakul.

Csütörtökön napközben erősen felhős, borult lesz az idő, több hullámban várhatók záporok, zivatarok. Hevesebb - felhőszakadással, erős széllel, jégesővel kísért - zivatarok nagyobb eséllyel az ország déli, délkeleti részén alakulhatnak ki.

A hőmérséklet a csapadékos tájakon várhatóan csak 20 fok körül lesz. A keleti, délkeleti tájakon kezdetben még jóval 30 fok feletti értékeket is mérhetnek, majd a záporok, zivatarok hatására gyorsan visszaesik a hőmérséklet.

Pénteken elsősorban az ország keleti felén várható csapadék. A csúcsértékek 25 és 30 fok között alakulnak, de az ország nagyobb részén inkább 30 fok alatti értékek lesznek.

Szombaton 1-2 fokot melegszik a levegő, vasárnap pedig már az ország nagyobb részén lesznek 30 fok feletti értékek - mondta a meteorológus, de hozzátette: a hőmérséklet-emelkedés nem lesz tartós, mert a jövő hét elején újabb hidegfront érkezik.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet is figyelmeztet

Hasonlókat jósolnak a szlovák meteorológusok is, főleg a nyugati részekre ígérnek kiadós esőzéseket.

Első fokú figyelmeztetést adtak ki a Pöstyén, Szakolca és Szenica, Nagytapolcsány, Aranyosmarót, Mijava és Vágúlyhely járásaira.

Helyenként 25-50 milliméternyi csapadékot is valószínűnek tartanak.

Vihharokra számíthatunk Kassa megyében is, Nagymihály és Szobránc járásokban, illetve Eperjes megye Homonna, Szinna, Stropkó és Varannó járásaiban. Az esőzések következtében nem kizárt a villámárvizek kialakulása.

Kövesse facebook oldalunkat is!