2022. január 15., 11:11

Hiába a három oltás, sokaknak már júliusban lejár a COVID-igazolványuk. Mi lesz azután?

Ahogy arról portálunk korábban beszámolt, a kormány 12 hónapról 9 hónapra rövidítette le a COVID-igazolvány érvényességének határidejét. Ez azt jelenti, nyárra sokaknak lejár a védettségi igazolványa, még úgy is, hogy megkapták a harmadik oltást.

Covid-pass
Fotó: TASR

Nem könnyű manapság az élet COVID-igazolvány nélkül. Étterembe, színházba és moziba, már ha éppen nyitva vannak, be sem jutunk, ha nincs nálunk a megfelelő igazolás. Az igazolvány eredetileg 12 hónapig volt érvényes, de a koronavírus gyors változása miatt az érvényességet számos országban, köztük Szlovákiában is kilenc hónapra voltak kénytelenek szűkíteni.

Egyelőre nem tudni, mi jön azután, hogy a harmadik oltás felvételétől számítva letelik a kilenc hónap. 

Bár a harmadik oltást eddig alig több mint egymillió ember vette fel, sokan vannak olyanok, akik már októberben megkapták az ún. booster-vakcinát. Orvosok, egészségügyi szakdolgozók, a kritikus infrastruktúrák munkatársai és tanárok jelentkezhettek már ősszel a harmadik oltásra. Nekik a kilenc hónapos határidő miatt már júliusban "lejár" a védettségi igazolványuk, hiszen

függetlenül attól, hogy a harmadik oltás beadása idején még egy éves határidő volt érvényben, az mindenképp 9 hónaposra rövidül.

Mi egyébként még egész jól jártunk, Ausztria hamarosan hat hónaposra szűkíti az érvényességet és ugyanezt fontolgatják az olaszok is. Ehhez képest Spanyolország, Portugália és a görögök, pontosan amiatt, hogy el ne riasszák a külföldi turistákat, már jelezték, nem kívánják lerövidíteni a kilenc hónapos határidőt.

A szlovák kormány részéről egyelőre fel sem merült, hogy kezdjenek valamit a júliusra várható problémával. Bár megoldására van még idő, ismerve a Heger-kabinetben uralkodó gyakorlatot, majd június környékén kezdenek valamit a dologgal. Az egészségügyi tárca egyik illetékese ugyan megígérte, "nagy figyelemmel követik a helyzetet", mérget azért ne vegyünk rá, hogy nyárig bármi változás állna be. Addig meg marad a bizonytalanság! Hisz megszoktuk!

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.