2022. szeptember 27., 10:56

Hétfőn is több mint kétezer ember érkezett Ukrajnából Szlovákiába

Hétfőn (szeptember 26.) 2239 ukrán állampolgár lépte át a szlovák-ukrán határt. 262-en kértek átmeneti menedéket.

menekültek
Fotó: TASR

Szlovákiából 2596 ember lépett át Ukrajna területére - tájékoztatta a TASR hírügynökséget a belügyminisztérium sajtóosztálya.

Az ukrajnai menekültekkel kapcsolatos helyzet hosszabb ideje stabil, jelentős változások nincsenek. A belügyi tárca naponta figyelemmel kíséri az ukrajnai háborúval kapcsolatos eseményeket és annak Szlovákiára gyakorolt hatásait

– közölte a minisztérium.

Az ukrajnai háború kitörése óta 834 805 menekült érkezett Szlovákiába. 95 132 személy kapott ideiglenes menedéket. A háború kitörése óta 604 734 személy lépte át a határt Szlovákiából Ukrajna felé.
Magyarországra több mint kilencezren érkeztek

Az ukrán-magyar határszakaszon 4896-an léptek be hétfőn Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4322-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.

A beléptetettek közül

a rendőrség 161 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Nekik ezen időtartamon belül fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Vonattal 56 ember, köztük 15 gyermek érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve - tudatta az ORFK.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.