2023. február 21., 08:13

Heger: Szlovákiában évről évre javul a sajtó helyzete

A szabad és független sajtó a demokrácia egyik pillére. Egy demokráciában elfogadhatatlan, hogy a kormány képviselői verbálisan támadják azokat az újságírókat, akik rávilágítanak a visszaéléseikre – jelentette ki Eduard Heger (OĽANO) megbízott miniszterelnök. A kormányfő hétfőn találkozott azoknak az újságírószervezeteknek a képviselőivel, akik a Media Freedom 2023 nemzetközi konferenciára érkeztek Pozsonyba.

Media Freedom
Fotó: TASR
Meggyőződésem, hogy korrekt és konstruktív kommunikációra van szükség a politikusok és az újságírók között. Segítenünk kell a médiába vetett bizalom megerősítését, annál is inkább, mivel hibrid hadviseléssel és dezinformációkkal kell szembenéznünk"

- mondta Heger.

Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ötödik évfordulója kapcsán a kormányfő a nemzetközi újságírószervezetek képviselőivel arról beszélgetett, hogy milyen intézkedések érvényesek Szlovákiában, amelyek garantálják, hogy az újságírók szabadon és biztonságban végezhessék a munkájukat. A külföldi delegáció elismerően nyilatkozott a médiatörvény terén elért eredményekről.

Még ma sem ideális a helyzet, de úgy látjuk, pozitív elmozdulás történt. Ezt bizonyítja az is, hogy Szlovákia minden évben előrelép a Riporterek Határok Nélkül (Reportéri bez hraníc) szervezet által évente elkészített sajtószabadsági indexben"

- mondta Heger. A kormányfő rámutatott, hogy 2021-hez képest tavaly nyolc helyet javított Szlovákia, a 180 ország közül a 27. helyen állt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.