2023. április 4., 20:49

Heger szerint Finnország értékes szövetséges, jó döntést hozott a NATO-csatlakozással

Finnország jó döntést hozott a NATO-csatlakozással, és értékes szövetségesünk lesz – jelentette ki Eduard Heger megbízott kormányfő. Azt is hangsúlyozta, az orosz nagyhatalmi törekvésekkel szemben csak közösen tudunk védekezni, a biztonságunk garanciája pedig a NATO.

Finnország - NATO-csatlakozás
Fotó: TASR/AP
Finnország jó döntést hozott a NATO-csatlakozással, és értékes szövetségesünk lesz, köszönhetően világos értékrendjének, jól felszerelt és jelentős létszámú hadseregének, valamint a hibrid hadviseléssel szembeni ellenálló képességének”

– szögezte le Heger. Kiemelte a finn oktatás magas színvonalát, továbbá fejlett hadiiparát, és azt, hogy ezen a területen Szlovákia élénken együttműködik Finnországgal.

Heger azt is hangsúlyozta, az Ukrajna elleni orosz invázió is igazolta, hogy jó döntés volt Szlovákia NATO-csatlakozása, és így lesz ez a finn belépéssel is.

Ha Putyin nem támadja meg Ukrajnát, nyilván nem került volna most sor a finn csatlakozásra. A semlegesség évei alatt a finnek emocionális szempontból is hozzászoktak ehhez az állapothoz, hozzátartozott az országról alkotott képhez. De az Oroszországgal szomszédos Finnországban Putyinnak sikerült bekapcsolnia az összes pirosan villogó vészjelzést”

– jegyezte meg Heger.

Finnország kedden a NATO 31. tagállama lett, a brüsszeli NATO-központ előtt az ábécé sorrend szerint Észtország és Franciaország zászlaja mellett lengedezik a finn lobogó. Csatlakozását a tagállamok közül utolsóként a múlt héten hagyta jóvá Törökország.

Ukrajna megtámadása után Finnország és Svédország 2022 májusában közösen kérte felvételét az Észak-atlanti Szövetségbe, ehhez az összes tagállam jóváhagyása szükséges. A svéd csatlakozást két tagállam, Törökország és Magyarország még nem ratifikálta.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.