2022. május 30., 18:35

Heger reméli, hogy megegyezés születik a 6. szankciós csomagról az EU-csúcson

A szlovák kormányfő szerint valószínű, hogy az uniós vezetőknek sikerül megegyezniük az Oroszországgal szembeni 6. szankciós csomagról a rendkívüli EU-csúcson, vagy közvetlenül utána – tájékoztatott a TASR kiküldött tudósítója. Eduard Heger (OĽANO) a Brüsszelbe tartó repülőgép fedélzetén nyilatkozott erről.

Eduard Heger
Fotó: TASR/AP

A kormányfő reméli, hogy az olajembargóval kapcsolatos kivételekről is megegyezés születik, beleértve a Barátság kőolajvezetéket.

Ez segítene. Szlovákiával nincs gond, és remélem, hogy Magyarország is csatlakozik”

–jelentette ki Heger.

A Barátság kőolajvezetéken történő szállításra két és fél évig vonatkozna a kivétel. Heger szerint ez azért fontos az olyan országok számára, mint Szlovákia, mert nincs lehetőségük gyorsan más módon biztosítani a szállítást.

Szlovákia számára az a fontos, hogy elegendő kőolajat és földgázt biztosítson a lakosság számára, ezért keresni kell az alternatívákat”

– tette hozzá. Közölte, hogy mivel az országnak nincs tengere, Szlovákia szolidaritást fog kérni az EU-csúcson, hogy más úton biztosítsák számára az ellátást, ha gond adódna a vezetékes szállítással.

Arra is emlékeztetett, hogy már sikerült összekötni a lengyel és a szlovák gázvezetékrendszert, ennek köszönhetően 5 milliárd köbméter gáz érkezhet az országba, ami gyakorlatilag megfelel az éves fogyasztásnak. További lehetőség a tengeren szállított cseppfolyósított földgáz (LNG), valamint a norvég gáz vásárlása, a Szlovák Gázművek (SPP) már szerződéseket kötött ennek érdekében.

Heger hozzátette, ha július 10-ig sikerül feltölteni a hazai tározókat, az egész télre elegendő gázkészlete lesz az országnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.