Heger Kurz találkozó: ha az EU lassú lesz, majd megegyezünk magunk között a határátlépésről

2021. május 4., 16:57
ma7

Mindkét miniszterelnök az utazási szabadság mielőbbi helyreállítását szorgalmazza az európai blokk országaiban. „Amennyiben az EU tárgyalásai nem gyorsulnak az úgynevezett covid útlevelekről, amelyek lehetővé tennék a 27 országban történő utazást, akkor Ausztria és Szlovákia egymás között fog megállapodni” - mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár Eduard Heger szlovák kormányfővel való találkozóját követően.

Kurz heger
Fotó: TASR

Mindkét politikus hangsúlyozta, hogy támogatják az utazási szabadság mielőbbi helyreállítását az európai blokk országaiban.

Kurz szerint a "távoli országokból" származó koronavírus mutációk aggályokat vetnek fel.

Ami azonban Ausztriával azonos régióból származó országokat illeti, a kancellár meggyőződése, hogy velük meg lehet találni a közös megoldást.

Tekintettel a közeledő turisztikai szezonra, számos európai ország covid vagy zöld útlevelet kíván bevezetni, azaz bizonyítványt az oltásról, vagy az elvégzett negatív koronavírus-tesztről. Velük például az emberek könnyebben átléphetik a határokat anélkül, hogy később karantén kellene menniük.

A múlt héten az kérdést megvitatták a képviselők, akik szorgalmazzák, hogy az emberek ezekkel az útlevelekkel egyben jogosultak legyenek ingyenes tesztekre.

Nehéz tárgyalások várnak az országok között, például arról, hogy elismerik-e az oltást az Európai Unióban nem engedélyezett oltóanyag használatakor.

A Kurz kancellár ma elmondta, hogy Ausztriának is, mint minden turisztikai ország számára fontos, hogy a következő lépésben az EU-n kívüli országokból érkezők is érkezhessenek hozzájuk.

Vannak olyan oltások, amelyeket Európában nem engedélyeztek, viszont amelyeket a világ más részein használnak, és ezt figyelembe kell vennünk

 - mondta az oltások jövőbeni elismeréséről az EU-n kívüli érkező turistákkal kapcsolatban. Nem az számít, hogy honnan származik a vakcina, hanem az, hogy biztonságos-e és hatékony-e.

A Reuters szerint a Kurz bejelentette, hogy

Ausztria csak akkor vásárolja meg a Covid-19 elleni Szputnyik V orosz vakcinát, ha azt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyja.

Viszont még március 31-én, amikor az osztrákok elégedetlenek voltak az oltások lassú ütemével, akkor azt mondta, hogy Ausztria egy hét alatt egymillió orosz vakcinát vásárolhat.

Az osztrák hatóságok azonban még nem jelentették be, hogy a megrendelést befejezték volna. Eddig csak Magyarország és Szlovákia vásárolta az EU-országok közül a Szputnyik V-t, és csak a magyaroknál oltanak velük.

Kövesse facebook oldalunkat is!