Válságmegoldás: Čaputová fogadja a leendő kormányfőt

2021. március 29., 09:23
ma7 | TASR

"A miniszterelnöki tisztséggel járó kihívást elfogadom, a belém vetett bizalmat nagyra értékelem" - jelentette ki még tegnap este Eduard Heger, hozzátéve: már hétfőn szeretne találkozni Zuzana Čaputová államfővel. Legharamabb szerdán nevezheti ki az új miniszterelnököt a köztársasági elnök.

Fotó: TASR
Zuzana Čaputová államfő hétfőn, 16:30-kor fogadja az elnöki palotában Eduard Heger (OĽANO) pénzügyminisztert. Hegernek kellene átvennie Igor Matovič helyét a kormány élén. Vasárnap (március 28.) kilátásba helyezte, hogyha élvezni fogja a koalíciós partnerek bizalmát, találkozót kér az államfőtől. A koalíciós partnerek támogatják őt. A kérdésre, hogy az államfő egyetért-e Heger jelölésével a miniszterelnöki posztra, Martin Strižinec elnöki szóvivő azt válaszolta, hogy ami az új kormány összeállítását és kinevezését illeti, az elnök asszony a továbbiakban tartja magát az alkotmány által meghatározott eljáráshoz.

A jelek szerint véget ért a heteken át tartó kormányválság, vasárnap este a koalíciós pártok megegyeztek: Igor Matovič távozik a kormányfői székből, helyébe Eduard Heger, jelenlegi pénzügyminiszter lép, Matovič pedig az ő helyébe.

A leendő miniszterelnök bírja pártja, az OĽaNO és a Sme rodina támogatását, a Za ľudí elnöksége tegnap esti közleményében szintén azt írta, hogy Hegert el tudják fogadni miniszterelnöknek.

A pénzügyi tárcát vezető miniszter egyik első bejelentéseként tárgyalásra hívta az SaS-t, amely jelezte, elfogadja a meghívást és kész visszatérni a kormányba.

"Értékeljük Igor Matovič lépését" - írta közleményében a liberális párt. 

A hírek szerint Heger és Richard Sulík, az SaS elnöke már vasárnap este találkozott, hogy a részletekről egyeztessenek, részletek azonban a tárgyalásról egyelőre nem szivárogtak ki. Minden jel ugyanakkor arra mutat, hogy meg fognak egyezni.

Az új miniszterelnököt Zuzana Čaputová államfőnek kell kineveznie, ami azután, hogy Hegert mind a négy koalíciós párt támogatja, gyakorlatilag csupán formalitás lesz. 

Heger egyébként már tegnap este találkozót kért az államfőtől, ami ma meg is valósulhat. Sajtóhírek szerint Hegert szerdán nevezheti ki Čaputová.

2021. március 28., 18:08 Frissítve: már. 28. 20:33

Matovič lemondott, és kiderült, ki lesz az új miniszterelnök

Döntött a kormányfő.

Kövesse facebook oldalunkat is!