2024. március 19., 10:57

Hasonlót gondolnak, de másként - összecsapott a két esélyes államfőjelölt

Ivan Korčok és Peter Pellegrini államfőjelöltek egyaránt azt szeretnék, ha béke lenne Ukrajnában.

Pellegrininek áll a zászló
Ivan Korčok - Peter Pellegrini
Fotó: TASR/ma7

Korčok szerint nem szabad elárulnunk Ukrajnát, amely független akar maradni. Pellegrini ellenzi a konfliktus fenntartását, ezért a fegyverszállítások leállítását szorgalmazza.

A két jelölt a Markíza televízió választási műsorában vitázott hétfő (március 18.) este.

A cseh kormány álláspontja kapcsán Pellegrini kijelentette, Szlovákiának olyan politikusokra van szüksége, akik megvédik.

Korčok szerint Csehország azért szünetelteti a kormányközi egyeztetéseket, mert érthetetlennek tartja azt a külpolitikai irányvonalat, amilyet a szlovák kormány képvisel.

Úgy véli, eljárásával a szlovák kormány súlyosan veszélyezteti a szlovák állam érdekeit.

Pellegrini azzal reagált, nem érti, hogyan lehet Szlovákia érdekeire nézve károsnak tekinteni azt, hogy nem akarnak fegyvereket küldeni Ukrajnába, és a béketárgyalások megkezdését szorgalmazzák.

Nem értem, hogyan lehet bírálni egy országot azért, mert nem vall olyan militáns nézeteket, mint Csehország

- mondta.

Korčok azt állítja, Szlovákia állampolgárai nem akarják, hogy eláruljuk Ukrajnát, és természetesen minden normális ember békét akar.

De az a béke, amiről ön beszél, kapituláció

– mondta Pellegrininek, aki viszont kijelentette, az elmúlt egy évben nem mozdult jobb irányba a helyzet Ukrajnában, és Szlovákia már kimerítette lehetőségeit keleti szomszédja megsegítésében.

Hozzátette,

elutasítja a katonai erővel megszerzett területek elcsatolásának elismerését, és államfőként a békés rendezést szorgalmazná.

Korčok azt válaszolta, ha ennek a konfliktusnak nincs katonai megoldása, akkor Oroszország miért katonailag akarja megoldani. Szerinte a béke csakis Oroszországon múlik. Egyik államfőjelölt sem értene egyet szlovák katonák Ukrajnába küldésével.

A két jelöltnek arra a kérdésre is válaszolnia kellett, államfőként találkoznának-e Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Nem feltételezem, hogy amíg tart a háború, erre sor kerülhet, de rövid időn belül valamilyen módon biztosan normalizálódik a viszony

– jelentette ki Pellegrini. Korčok azt mondta, hasonló az álláspontja. Nem lehet olyan emberrel találkozót tartani, aki ellenségnek tekinti Szlovákiát, és egész Európa biztonságát veszélyezteti.

Korčok elhatárolódott az ellenfeleitől származó kijelentésektől, hogy ha ő lenne az államfő, konfliktusokat gerjesztene a kormánnyal.

Azt hangsúlyozta, az országnak egyensúlyra van szüksége, de a kormány mindent az ellenőrzése alá akar vonni.

Emlékeztetett, hogy az elmúlt tíz évben egyetlen belpolitikai konfliktus sem az elnöki palotából indult ki. Pellegrini szerint viszont Korčok Zuzana Čaputová államfő stílusában folytatná, aki a kormány megalakulása óta még nem hívta össze a három legfőbb közjogi méltóságot.

Korčok számára Pavol Gašpar elfogadhatatlan az SIS élén, mert a kormány a hagyományos kinevezési folyamatot megkerülve juttatta a posztjára.

Ha Čaputová az utódjára hagyná az SIS igazgatójának kinevezését, Korčok elutasítaná Gašpart.

Pellegrini azt mondta, ha megkapná a javaslatot a kinevezésére, és az összes törvényi feltételt teljesíti a jelölt, az államfőnek nincs más választása, mint kinevezni. Korčok szerint ezeken felül a jelölt személyét, integritását, a titkosszolgálatok feladataival való eddigi tapasztalatait is figyelembe kell venni.

Korčok nem válaszolt arra a kérdésre, kegyelemben részesítené-e Andrej Kiskát, ha a volt államfő ezzel a kéréssel folyamodna hozzá. Azt mondta, irreleváns a kérdés, mert Kiskát még nem ítélték el jogerősen.

Pellegrini nem adna kegyelmet Kiskának adócsalásért.

Sem más erőszakos vagy korrupciós bűncselekményért nem adnék senkinek kegyelmet

– válaszolta Pellegrini a hasonló kérdésre, de Dušan Kováčik volt különleges ügyésszel kapcsolatban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.