2023. január 31., 11:24

Hamarosan újabb nemzeti kisebbséggel gyarapodhat Szlovákia

A jelenleg hivatalosan elismert tizenhárom nemzetiség mellé nemsokára egy újabb is csatlakozhat. Kitalálják, hogy melyik? A Slov-lex jogalkotási portálon közzétett anyagból, amit most lehet véleményezni, az derül ki, hogy ez a vietnami lesz.

vietnámi hölgy
Fotó: pixabay.com

Az igazságügyi minisztérium kormányrendelettel szeretné elérni a nálunk élő vietnamiak nemzeti kisebbségként való elismerését.

A tárcaközti egyeztetésre benyújtott anyagot, ami a kormány mellett működő emberjogi, nemzetiségi és nemek közötti egyenlőség tanácsának 2022.november 28-ai határozata alapján született, február 10-ig lehet véleményezni.

A 2021-es népszámlálás adatai szerint Szlovákiában 2793 személy vallotta magát vietnami nemzetiségűnek, 489-en pedig másik nemzetiségként jelölték meg. Éppen a legutolsó népszámlálási adatok ösztönözték a nálunk élő vietnamiakat arra, hogy nemzeti kisebbségként ismertessék el magukat.

Szlovákiában jelenleg 13 nemzeti kisebbség – a magyar, a roma, a cseh, a morva, a ruszin, a lengyel, az ukrán, a bulgár, a szerb, a német, a zsidó, a horvát és az orosz – van.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.