Habánik: javítani kell a szlovákiai felsőoktatás színvonalán

2020. április 29., 12:47
ma7 | TASR

A Smer-SD egyik szakpolitikusa, Jozef Habánik azért kritizálta a kormányprogramot, mert hiányzik belőle a szlovákiai felsőoktatás színvonalának az értékelése.

Jozef Habánik képviselő
Fotó: TASR
Jozef Habánik képviselő (Smer-SD)

Az ellenzéki képviselő felszólalásában azt hangoztatta, hogy erősíteni kell a szlovák felsőoktatási intézmények autonómiáját. Megjegyezte azt is, hogy a tudományra és a kutatásra szánt támogatást el kell egymástól választani, mert akkor több pénzösszeg jutna mindkét területre.

,Az ötlet nem új, ezt már évek óta hangoztatjuk. Rengeteg intézményt kell még megreformálni“

mondta Jozef Habánik, aki elismerte, hogy az uniós támogatások segítségével csak központilag és részletekben lehet támogatni  a két területet. Elmondása szerint a kormányprogram hiányos, nincs egy átfogóbb elemzés az iskolarendszer jelenlegi helyzetéről.

A Smer-SD szakpolitikusa rámutatott az új akkreditációs ügynökség kompetenciáira is, amelyek kötelesek három éven belül bekerülni az akkreditációs ügynökségek nemzetközi hálózatába. A működésével kapcsolatban két feltételt határozott meg: a kormánytól való függetlenséget és az európai felsőoktatási intézmények közös döntéshozatalát.

A kormánypárti Richard Vašečka (OľaNO) szerint Habánik konstruktívan szólt hozzá a kérdéshez, ezért is kellene politikai párthovatartozástól függetlenül együttműködni  a szlovák oktatási rendszer színvonalának a javításán.

Kövesse facebook oldalunkat is!