2022. november 27., 13:52

Ha postai úton népszavazna, jövő péntekig kérvényezze

Külföldön élő olvasóinknak sem kell lemondani a januárban tartandó népszavazáson való részvételről.  

Illusztráció

A népszavazáson postai úton is leadhatja szavazatát, a szavazólap elküldésével. Ezt viszont legkésőbb jövő péntekig, december 2-ig kell kérvényezni – figyelmeztet a Belügyminisztérium.

A kérvényt annak a településnek az önkormányzatához kell címezni, ahol a külföldön élő személynek a bejegyzett szlovákiai lakcíme van. Az állandó lakhely nélküliek a Belügyminisztériumhoz fordulhatnak.

A határidőn túl benyújtott kérvényeket figyelmen kívül hagyják. Aki viszont időben beadta, azoknak a községe (vagy a Belügyminisztérium) legkésőbb 35 nappal a népszavazás előtt elküldi a szavazólapot és a borítékot.

Szavazni az "igen" vagy a "nem" lehetőség bekarikázásával lehet, ezt követően a borítékot postázni kell az adott település önkormányzati hivatala (vagy a Belügyminisztérium) számára.

A postaköltség a feladót terheli.

A feladónak figyelnie kell a postázás időpontjára is, a levélszavazatnak a népszavazás előtti utolsó munkanapig, azaz 2023. január 20-ig meg kell érkeznie.

2023. január 21-én a Smer kezdeményezésére népszavazást tartanak, ahol a lakosság arról nyilváníthat véleményt, szeretné-e, hogy parlamenti határozattal le lehessen rövidíteni a kormány hivatali idejét.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.