2023. január 20., 10:10

Ha január első felében lettek volna a választások, a Hlas nyert volna

Az AKO legutóbbi közvélemény-kutatása alapján, amit a Joj Televíziónak készített, ha az év első hónapjának felében lettek volna a parlamenti választások, azt  Peter Pellegrini pártja, a Hlas-SD nyerte volna, a szavazatok 17,6 százalékával.

A képzeletbeli dobogó második helyére Robert Fico pártja, a Smer-SD került, 15,9 százalékkal. A harmadik helyen a Progresívne Slovensko végzett 13,2 százalékkal.

Őket követte az SaS 9,1 százalékkal, az OĺaNO 8,7 százalékkal, a Republika 7,3 százalékkal és a Sme rodina 6,8 százalékkal.

A felmérés szerint a parlamentbe kerülne még a KDH is, a voksok 6,2 százalékát megszerezve.

Az SNS viszont már nem jutna be a törvényhozásba, mert csak a voksok 4,1 százalékát szerezte meg. A Za ľudí csak 2,9 százalékos támogatottságot élvezne, a Szövetség pedig 2,1 százalékosat. A Magyar Fórum és a Kotleba-féle ĹS NS egyaránt 1,9 százalékot szerzett.

Ami  a mandátumok elosztását illeti, a Hlas-SD 31 képviselői helyet szerezne a parlamentben, a Smer-SD 28-at, a Progresívne Slovensko 24-et, az SaS 16-ot, az OĽaNO 15-öt, a Republika 13-at, a Sme rodina 12-őt a KDH 11-et.

A felmérésben résztvevők 67,2 százaléka tudta, kire voksolna a választásokon, 15 százalékuk viszont úgy nyilatkozott, nem menne el szavazni.

A felmérést 1000 ember telefonos megkérdezésével végezték.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.