2023. január 29., 14:40

Ha bukik a kormány, fél éven belül legyenek előrehozott választások

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök a közszolgálati RTVS vasárnapi Öt perccel 12 előtt című vitaműsorában felvetette annak a lehetőségét, hogy kormánybuktatás esetén legkésőbb fél éven belül tartsanak előrehozott parlamenti választásokat.

Közelednek az álláspontok
Boris Kollár - Peter Pellegrini
Fotó: TASR/ma7

Mint kifejtette, ezzel az elképzeléssel szeretnék módosítani az Alkotmányt, amelyet beterjesztettek a törvényhozás elé.

Peter Pellegrini, a parlamenten kívüli Hlas-SD elnöke jelezte, hogy támogatnák ezt az elképzelést, de megjegyezte, hogy az nem helyén való, hogy a jelenlegi ügyvezető kormány még tíz hónapig hatalmon lenne és az utána jövő kabinetet kötelezné arra, hogy ilyen esetben fél éven belül írja ki a választásokat.

A két politikus egyébként elképzelhetőnek tartja, hogy a választások után a Sme rodina és a Hlas-SD együttműködne.

Kollár ismét megerősítette a már ismert véleményét, hogy lehetségesnek tartaná az előrehozott választások korábbi időpontját, akár májusban, akár júniusban. A volt koalíció azonban a szeptember 30-i időpontban egyezett meg.

Pellegrini egyebek mellett azért gondolja rossznak a szeptember végi időpontot, mert nem marad elegendő idő a jövő évi költségvetés kidolgozására és jóváhagyására, de az új kormány megalakítása is kitolódhat. Mint megjegyezte, furcsállja az SaS álláspontját, ezért szeretne még a parlament keddi ülése előtt találkozni Richard Sulíkkal, hogy más belátásra bírja őt.

Szóba került az államfőválasztás témája is. Pellegrini elmondta, hogy a Hlas-SD-nek még nincs saját jelöltje erre posztra, de úgy vélekedett, hogy pártpolitikusnak nem lenne nagy esélye a tisztség elnyerésére. Legszívesebben egy elismert személyiséget látna a köztársasági elnöki hivatalban.

Boris Kollár jelezte, hogy a Sme rodina nem kíván saját jelöltet indítani, de azt sem támogatná, hogy valamilyen országos hivatal magasrangú tisztségviselője indulna az államőválasztáson. Mint hozzátette: a főügyész, a rendőrfőkapitány vagy a Számvevőszék elnöke csak négy évvel tisztségének végét követően jelöltethetné magát.

A két politikus egyébként lehetségesnek tartja, hogy Sme rodina és a Hlas-SD ugyanazt a jelöltet támogatná.

Pellegrini furcsállta, hogy Zuzana Čaputová jóformán az urnák lezárását követően már Prágában gratulált az újonnan megválasztott cseh államfőnek, Peter Pavelnek, noha egyelőre még Miloš Zeman a köztársasági elnök. Boris Kollár ugyanakkor ebben nem látott kivetnivalót.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.