2021. augusztus 6., 20:04

Gyimesi Korčoknak: Megvannak a magunk történelmi traumái, amelyeket a mai napig nem rendeztek

Juraj Krúpa (OĽANO), a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke egyetért a szlovák diplomácia álláspontjával Kövér László magyar házelnök somorjai látogatásával kapcsolatban. Krúpa ezzel Ivan Korčok külügyminiszter (SaS-jelölt) nyilatkozatára reagált, hogy Magyarország képviselői visszafogottabban nyilatkozzanak és fontolják meg kijelentéseiket.

Fotó: TASR
Gyimesi György és Ivan Korčok

Gyimesi György, az OĽANO képviselője nem ért egyet vele. Gyimesi nem lát semmi kivetnivalót abban, ha a magyar házelnök megemlékezik a közös történelmünk egyik szomorú fejezetéről, és szerinte Korčoknak tekintettel kellene lennie a magyarság történelmi traumáira.

Történelmi igazságtalanságról beszélnek, amit jóvá kell tenni. Az az érzésük, hogy mindenki nekik ártott, megfeledkezve azokról a történelmi igazságtalanságokról, amelyeket ők követtek el. Kölcsönös tiszteletadás nélkül nem megy. Teljes mértékben támogatom a szlovák diplomácia lépéseit”

- tette közzé Krúpa a közösségi hálón.

Gyimesi viszont felszólította Korčokot, hogy fontolja meg a magyar kormány és a szlovákiai magyarok címére tett kijelentéseit.

A magyar nemzet szerves részét képezzük, vannak elvárásaink, megvannak a magunk történelmi traumái, amelyeket a mai napig nem rendeztek. Kérem, tartsa ezt tiszteletben”

 - közölte Gyimesi.

Rámutatott, hogy Kövér László csupán részt vett egy emlékmű felavatásán, amely a Beneš-dekrétumok alapján kitelepített magyaroknak állít emléket.

Végezetül kijelentette, hogy mi, magyarok még mindig várjuk a morális elégtételt a szlovák államtól”

- mondta Gyimesi, hozzátéve, hogy ugyanolyan elégtételre gondol, mint amit megkaptak a zsidók vagy a németek, akiktől határozatban kért elnézést a szlovák parlament.

Az OĽANO azzal reagált, hogy reményei szerint minél hamarabb sikerül elsimítani az ellentétet Magyarország és a szlovák külügyminisztérium között.

Ez elengedhetetlenül szükséges a jó szlovák–magyar viszony fenntartásához”

- közölte a TASR-rel Matúš Bystriansky, a párt szóvivője.

Hétfőn (augusztus. 2.) leplezték le a kitelepített magyarok emlékművét Somorján. Az ünnepégen Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke is részt vett. Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter a kijelentéseire reagálva felszólította a magyar politikai vezetőket, hogy visszafogottabban nyilatkozzanak, ne zavarják meg a békés együttélést és egyenrangú partnerként tiszteljék a Szlovák Köztársaságot. Hozzátette: az a mód, amellyel Magyarország vezető tisztviselői újra és újra megnyitják a történelmi kérdéseket, ellentétes Magyarország deklarált szándékával, miszerint jó kétoldalú kapcsolatokra törekszik Szlovákiával. A külügyminiszter nyilatkozata mellett kiállt Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke is.

A szlovák külügyminisztérium az üggyel kapcsolatban diplomáciai jegyzéket küldött Magyarországnak. A külügyi tárca arra kéri a magyar felet, tartsa magát a diplomácia szabályaihoz, és előzetesen tájékoztassa Szlovákiát állami tisztviselői itteni látogatásának céljáról.

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék