2022. október 31., 11:43

Gyilkosságra buzdító kommentek miatt nyomoz a NAKA

A rendőrség – és kiemelten a Nemzeti Bűnüldözési Ügynöksége – intenzíven foglalkozik a közösségi oldalakon levő gyűlöletkeltő hozzászólásokkal – közölte közösségi oldalán az Országos Rendőrfőkapitányság.  

rendőrség buzerantov treba likvidovat
Fotó: Az Országos Rendőr-főkapitányság Facebook-oldala

Állampolgári bejelentések nyomán vizsgálódik a NAKA, interneten közzétett bejegyzések, hozzászólások miatt, főként politikai szélsőségekkel összefüggő bűncselekmények gyanújával.

A Büntető Törvénykönyv szerint, aki nyilvánosan erőszakra buzdít más egyének vagy csoportok ellen, azok vélt vagy valós faji, nemzeti, nemzetiségi, etnikai hovatartozása, vélt vagy valós bőrszíne, szexuális orientációja, vallási meggyőződése, vagy annak hiánya miatt, vagy nyilvánosan jogaik és szabadságaik korlátozására buzdít, tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, terrorista cselekmény támogatásának gyanújával.

Miután a Vár utcai kettős gyilkosságot terrorista cselekménnyé minősítették át, annak nyilvános helyeslése is súlyosabb bűncselekménynek számít.

A rendőrség intenzíven figyeli az ezzel kapcsolatos megnyilvánulásokat. A rendőrség egyelőre nem akar részleteket közölni a folyamatban levő eljárások kapcsán, de állításuk szerint több is folyamatban van.

A rendőrség kéri a lakosságot, aki ilyen megnyilvánulásokat tapasztalt, jelentse be. Ha viszont fenyegetést tapasztal, akkor haladéktalanul hívja a 158-as számot.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.