2023. október 12., 10:19

Gyanúsítottak és plagiátorok. Kinevezhet az államfő megkérdőjelezhető személyeket miniszternek? – A szakember válaszol

Filip Kuffa, Robert Kaliňák vagy Tibor Gašpar. A magas pozíciókra pályázók között olyan nevek is vannak, akik előzetes letartóztatásban voltak, vagy vádeljárás folyik ellenük. Az államfő elméletileg leállíthatja ezek kormánytagnak való jelölését. A tvnoviny.sk portál arról kérdezte a szakértőket, hogy van-e ehhez joga.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

Volt már egyébként ilyen Čaputová idejében. Nem sokkal Ján Kuciak meggyilkolása után Robert Kaliňák lemondott belügyminiszteri posztjáról. A tervek szerint az egyik ismerőse, az ifjabb Jozef Ráž váltotta volna őt a poszton. Az államfő azonban nem volt hajlandó kinevezni. Másodszor Zuzana Čaputová államfő akkor tette ezt, amikor megegyezett Boris Kollárral, hogy nem nevezi ki Jozef Hlinkát munkaügyi miniszternek, írja a tvnoviny.sk portál.

A kérdés az, hogy milyen jogkörei vannak az államfőnek a konkrét kormánytagok ki nem nevezése során. A szakértők véleménye ebben a kérdésben nem egyezik.

„Ez egy vitatott kérdés. Nincs rá egyértelmű, az Alkotmánybíróság által megerősített válasz. És éppen ezért nem zárható ki, hogy az Alkotmánybíróság elé kerüljön egy ilyen vita” – mondta Radoslav Procházka alkotmányjogász.

Jelenleg az a fő kérdés, hogy hol vannak az államfő korlátai ebben a kérdésben. A szakember szerint ezek egy konkrét személyhez kötődnek, és ahhoz, mit jelentene ez az adott minisztérium számára.

Például, ha lenne egy oktatási miniszterjelölt, aki plagiátor, az ellentétes lenne az oktatási minisztérium küldetésével. Ez ok arra, hogy ne feleljen meg a miniszterelnököt”

– mondta Vincent Bujňák alkotmányjogi szakértő.

Vagy mi van akkor, ha egy miniszterjelölt vádemelés előtt áll. „A vádemelést én inkább óvatosan közelíteném meg, mondjuk azért is, mert korábban is előfordult, hogy képviselőket vádoltak meg, aztán később ejtették ellenük a vádat. A vádemelés nem azt jelenti, hogy bebizonyosodott a bűncselekmény elkövetése” – tette hozzá Bujňák.

Jelenleg Filip Kuffa és Tibor Gašpar olyan potenciális jelöltek magas pozíciókra, akik ellen büntetőeljárás folyik.

Miközben Kuffáról, mint potenciális környezetvédelmi miniszterről beszélnek, a rendőrmaffia vezetésével vádolt volt rendőrfőnökről pedig azt, hogy esetleg a titkosszolgálat feje lehet.

A jelöltek jóváhagyása végeredményben az államfőn múlik, akinek meg kell majd fontolnia, hogy a kormánytag jelölésének esetleges elutasítása megér-e egy alkotmányos vitát. Amennyiben azonban ragaszkodna hozzá, a potenciális miniszterjelöltet blokkolnák.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.