2024. január 8., 14:31

Grendel Gábor: Felháborító a Speciális Ügyészség felszámolása, a tetteseket segíti, nem az áldozatokat

Felháborító a Speciális Ügyészség (ÚŠP) megszüntetése, és a Btk. módosítása többet segít a tetteseknek, mint az áldozatoknak – jelentette ki Grendel Gábor (Slovensko, KÚ, Za ľudí-frakció) a tervezet gyorsított eljárásban való megvitatásáról szóló parlamenti vitában.

Grendel Gábor
Fotó: TASR

Szerinte a kormánykoalíció azért akarja gyorsan „átnyomni” a parlamenten a módosítást, hogy bosszút álljon, illetve segítse a gazdasági bűncselekményekkel és korrupcióval gyanúsított embereit. Bírálta a vagyoni bűncselekmények büntetési tételeinek csökkentését is, az egész tervezett módosítást erkölcsi és büntetőjogi szempontból hazaárulásnak tartja, mert a kormány ezzel tönkreteszi az igazságszolgáltatást, és veszélyezteti a biztonságot az országban.

A módosítás szerinte felkérés a korrupcióra és kenőpénzek elfogadására.

Emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság is kifogásokat emelt a tervezett módosítások ellen, továbbá a szakértők és ügyészek figyelmeztetéseire, hogy negatív hatásai lesznek, ha a súlyos bűncselekmények átkerülnek a különleges ügyészségtől a kerületi ügyészségekre.

Branislav Vančo (PS) azt hangsúlyozta,

gyorsított eljárást a törvény csak súlyos helyzetekben engedélyez, például ha az emberi jogok kerülnek veszélybe, vagy súlyos gazdasági károk fenyegetnek.

Ebben az esetben viszont épp a beterjesztett módosítás fenyegeti az emberi jogokat, a biztonságot, és elfogadása gazdasági károkat okozna. Marián Čaučík (KDH) képviselő is ezeket hangsúlyozta felszólalásában.

Teljesen megváltozna a súlyos bűncselekmények elleni harc és az ezzel összefüggő összes szabályozás, ami ellehetetlenítené a súlyos bűncselekmények elleni harcot

– jelentette ki Mária Kolíková (SaS). Martina Holečková (KDH) arra figyelmeztetett, hogy a módosítás miatt veszélybe kerülhet az uniós támogatások felhasználása is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.