2024. március 19., 14:00
Frissítve: már. 19. 16:51

Grendel Gábor: A Különleges Ügyészségnek köszönhetően biztonságosabb országban éltünk

A Különleges Ügyészségnek (ÚŠP) köszönhetően Szlovákia biztonságosabb ország volt, ezt az elmúlt 20 évben elért konkrét eredmények támasztják alá – jelentette ki Grendel Gábor képviselő (Slovensko, Za ľudí, KÚ) az ügyészség bazini (Pezinok) épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Grendel Gábor
Fotó: TASR

A Slovensko mozgalom tagjai kedden köszönetet mondtak a Különleges Ügyészség ügyészeinek, főleg a gazdasági bűncselekmények és a szervezett bűnözés elleni harc terén végzett munkájukért.

Ez a kormány nem biztonságos országot akar, hanem azt, hogy nyugodtan lehessen lopni. Ezért volt szüksége alacsonyabb büntetési tételekre a gazdasági és korrupciós bűncselekményeknél, és a gazdasági bűnözés és a korrupció ellen legsikeresebben harcoló intézmény felszámolására

– jelentette ki Grendel.

Emlékeztetett, hogy

létrehozása után a Különleges Ügyészségnek sikerült leszámolnia a nem banki szolgáltatók csalóival, illetve több szervezett bűnözői csoporttal.

Csak 2020-ban, az ügyészség élén történt változás után sikerül büntetőeljárást indítani olyan emberek ellen, akik addig a törvények felett álltak

– tette hozzá, megjegyezve, ez is az oka, hogy a kormány az intézmény likvidálásáról döntött. Roman Mikulec képviselő (Slovensko, Za ľudí, KÚ) rámutatott, a jelenlegi kormány tagjainak korábban nem volt semmi gondja a Különleges Ügyészséggel, csak az elmúlt három évben, amióta megkezdődött a Smer-SD-vel, a Hlas-SD-vel és az SNS-szel kapcsolatban levő emberek korrupciós ügyeinek kivizsgálása.

Igor Matovič, a mozgalom elnöke kijelentette,

most félreállítják azokat az ügyészeket, akik a legkomolyabb esetek nyomába eredtek, és olyan részlegekre helyezik őket, ahol csak statisztaszerepük lesz.

Az ÚŠP március 20-án megszűnik, ügyészei hétfőn (március 18.) átvették a Legfőbb Ügyészségre való áthelyezésükről szóló rendeleteket. Maroš Žilinka leszögezte, az áthelyezésekről szóló döntéseket a törvények szerint hozta meg, az alapján, ahogy ezt az ügyészség működésének biztosítása megkövetelte.
Lipšic: A kényes ügyek kivizsgálása miatt szüntetik meg a Különleges Ügyészséget
Nyilvánvalóan a legfelsőbb üzleti, társadalmi és bírósági körökhöz vezető kényes ügyek kivizsgálása miatt szüntetik meg a Különleges Ügyészséget (ÚŠP)

– jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Daniel Lipšic különleges ügyész.

Rámutatott, hogy az ÚŠP ügyészei felügyelték a legsúlyosabb ügyek kivizsgálását.

Korrupcióval, a szervezett bűnözéssel, terrorizmussal és szélsőségesekkel, az uniós pénzekkel elkövetett csalásokkal és a legsúlyosabb gazdasági bűncselekményekkel összefüggő ügyeket, melyeknek szálai az elmúlt három és fél évben nem egyszer a legfelsőbb üzleti, társadalmi és bírósági körökhöz vezettek

– mondta Lipšic.

A statisztikát ismertetve elmondta, Szlovákia történetében eddig 58 életfogytiglani büntetést szabtak ki, 28 kötődik a különleges ügyészséghez.

Kelettől nyugatig felszámoltuk az országban működő összes szervezett bűnözői csoportot

– jelentette ki Bohdan Čeľovský ügyész, hozzátéve, hogy ezekben az ügyekben összesen 400 gyilkosságot derítettek fel.

Ján Šanta, a gazdasági bűnözés elleni osztály ügyésze a pénzügyi szolgáltatók visszaélései és az áfacsalók elleni harcot emelte ki.

Semmilyen ok nem volt az intézmény megszüntetésére, ellenkezőleg, a különleges ügyészség bebizonyította, hogy rendkívül sikeres speciális intézmény, amely minden feladatát ellátta az elmúlt 20 évben

– szögezte le.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.