Friss lista a magyarlakta városok népszámlálási adatairól

2021. március 29., 19:52
Somogyi Szilárd

Ahogy azt már egy korábbi lista bemutatásakor jeleztük, a magyar dominanciájú, magyarlakta, vagy jelentősebb magyar közösség által is lakott városok többsége az országos átlag alatt teljesít. Sajnálatos módon erről tanúskodik a Statisztikai Hivatal március 29-i összesítese is.

népszámlálás
Fotó: TASR

Bár a népszámlálás magyar kampányát szervező bizottság már megfeddte szerkesztőségünket, hogy fölöslegesen dramatizáljuk ezeket az eredményeket, sajnos most is arról kell beszámolnunk, hogy a listán szereplő településeink túlnyomó többsége továbbra sem éri el az országos átlagot,sőt sok közülük az országos lista végén szerepel. Ahogy az mellékelt táblázatunkból kiolvasható, a 69 települést mutató lista utolsó tizenöt helyén nyolc dél-szlovákiai, magyarlakta város szerepel.  

A Pozsony közelében fekvő Szenc és Somorja továbbra is országos átlag fölötti részvételt produkált, illetve ezeket is megelőzi most már Vágsellye. Az országos átlagot ezeken kívül már csak Érsekújvár és a jelentős magyar lakosságúnak már csak jóindulattal nevezhető Léva érte el.

Úgy tűnik, hogy a Dél-Szlovákiát megszólító népszámlálási kampány mozgósítási része elhalványodott a nemzetiség vállalásáról szóló rész mellett. Sajnos a kommunikációban nagy fékezés tapasztalható politikai pártjaink részéről is, hiszen január-február során az „egy nemzetiség – két nemzetiség” vita során szinte naponta jelentek meg az állásfoglalások és nyilatkozatok, azóta viszont szinte teljes a csend a minél nagyobb részvételre felhívó aktivitást illetően.

Jelen pillanatban még két nap van hátra a március 31-én végződő első, teljesen elektronikus – online szakaszból.

Ezután már csak egy hathetes időszak áll rendelkezésre azok részére, akik – immár személyesen – szeretnék kitölteni a kérdőíveket. Az, hogy mikor kerül sor erre a hathetes időszakra, minden önkormányzat, a közegészségügyi hivatal jóváhagyása mellett, saját hatáskörben döntheti el.

Forrásaink szerint minden egyes önkormányzatnak már most rendelkezésére áll a folyamatosan frissített lista,

amely azt mutatja, hogy hány és milyen címen szereplő ingatlanban lakók nem vettek még részt az egyébként kötelező népszámláláson. Így a települések vezetői akár saját kezdeményezésből is megszólíthatják, felkereshetik ezeket a lakhelyeket. Az ilyen módszer gyakorlati megvalósításáról már korábban beszámoltunk egy csallóközi település esetében.   

Az alábbiakban pedig megtekinthető az a lista, amely a tízezernél nagyobb lakossággal rendelkező települések részvételi arányát mutatja be, március 29-ei dátummal. (Pozsony és Kassa városrészei kivételével).

Ha ön még nem vett részt a népszámláláson, tegye azt meg a www.scitanie.sk oldalon vagy a www.nepszamlalas.sk portál ideirányító részével. Ha hajlandó ezen is túlmutató plusz munkát vállalni, akkor pedig kérje meg legközelebbi barátját, ismerősét, hogy ugyanezt szintén tegye meg!
Csatolmány

Kövesse facebook oldalunkat is!