2022. szeptember 6., 09:38

Friss közvélemény-kutatás: Sima Smer győzelem, pocsék OĽaNO, javuló Szövetség

A zoznam.sk megrendelésére készített friss Polis-felmérésből kiderül, ha most tartanák a választásokat, azok nagyon sima ellenzéki győzelemmel zárulnának. 

Vajon ki ülhet be ide?
Illusztráció
Fotó: TASR

Az augusztus 28-a és szeptember 4-e között, 1003 ember telefonos megkérdezésével zajló közvélemény-kutatás szerint Szlovákia legnépszerűbb pártja jelenleg a Smer-SD. Robert Fico pártjára a válaszadók 19,1%-a adná le szavazatát, ezzel 34 mandátumot szereznének. Második helyen a Pellegrini-féle Hlas-SD végzett 17%-kal és 30 mandátummal.

A harmadik helyezett különösen érdekes. Nagyon úgy fest ugyanis, a választók nem fordultak el az SaS-től a koalíciós viták ellenére sem. Sőt, Sulík pártjának még nőtt is a népszerűsége. 15,6%-kal és 28 mandátummal a legjobb kormánypárti eredményt produkálnák egy esetleges választáson.

Sulíkék után egy nagy szakadék következik. A negyedik és ötödik helyezett párt, a Progresívne Slovensko és a Republika egyaránt 7,1%-ot és 13-13 mandátumot érne el. Rajtuk kívül még három párt jutna be a szlovák törvényhozásba: a Sme rodina, az OĽaNO és a KDH, 6,9, 6,1, illetve 5,1 százalékkal (mandátumra fordítva: 12,11, 9).

Kimaradna a parlamentből a Szövetség, amely az elmúlt hetek 3-3,5 százalék körüli eredménye után ezúttal némileg erősebb, 4,5%-os eredménnyel zárt.

A Polis arról is kérdezte a választókat, szerintük ki viseli a felelősséget a kialakult kormányválságért. Az eredmény sokak számára megdöbbentő lehet. Az emberek 44%-a szerint Sulík és Matovič egyformán, 38,9 %-uk szerint Igor Matovič és mindössze 4,5%-uk szerint Richard Sulík! A válaszadók majdnem 60%-a nyilatkozott úgy, nincs értelme, hogy a regnáló kormány kitöltse mandátumát. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.