2022. november 23., 22:25

Forró: Valós problémák helyett Orbán-fóbia

A ta3 Nap témája című műsorának vendégei Forró Krisztián, a Szövetség elnöke, Gyimesi György, az OĽaNO parlamenti képviselője és Martin Klus korábbi külügyi államtitkár, független parlamenti képviselő volt. Azt is mondhatnánk, a vita kiegyenlített volt, hiszen a műsorvezető szinte végig Martin Klusszal összhangban támadta az Orbán-kormányt, és félelmekről beszélt az Orbán Viktor miniszterelnök Nagy-Magyarország sálja miatt kirobbant ügy kapcsán. Forró Krisztián és Gyimesi György ezzel szemben elutasította az irredentizmus vádját. Ugyanakkor a vita a két magyar politikus között is az adok-kapokról szólt.

gyimesi
Fotó: ta3
Egy sporteseményt politikai célokra használnak fel

Első megszólalóként az OĽaNO magyar nemzetiségű parlamenti képviselője elmondta, a pártja által jelölt Rastislav Káčer külügyminiszter felfújta a témát, személyeskedő megjegyzésével ő provokált, és nem Orbán. Gyimesi emlékeztetett rá, európai „szent háború” folyik Orbán ellen, a cél a V4 szétverése.

Klus szerint nem az első és nem is az utolsó provokáció volt Orbán és más magyar politikusok részéről. Kár érte, negatív légkört teremt a holnapi V4-es találkozó előtt – fogalmazott Klus, kiemelve, szerencsésebb lenne arra koncentrálni, ami összeköt, és nem arra, ami szétválaszt. Nagy-Magyarország felemlegetése viszont a feszültséget kelti – vetette fel békülékeny hangnemben a volt külügyi államtitkár, aki korábban még nemzetbiztonsági kockázatként beszélt a felvidéki magyarokról.

Forró a magyar kormányfőt ért bírálatok kapcsán kiemelte a horvát elnök reakcióját, aki szerint Horvátország legjobb szomszédja Magyarország.

A Szövetség elnöke szerint egy sporteseményt politikai célokra használnak fel, miközben komoly gondok vannak Szlovákiában, gondoljunk csak az orvosok felmondására.

Közös történelmünk van, ma is közös hajóban evezünk. Miért nem azzal foglalkozunk, hogy a kapcsolatokat javítsuk – tette fel a kérdést Forró.

Felesleges, felfújt konfliktusról van szó

Gyimesi szerint a Szövetség nem beszél világosan arról, hogyan viszonyul a párt az Orbán-kormányhoz. Mi magyarok mindannyian egy nemzeti közösségbe tartozunk, ez nem jelent határrevíziót – szögezte le a műsorvezető felvetésére, hozzátéve: a liberális politikusok Brüsszel és Washington érdekében feladják az ország szuverenitását, Magyarországgal pedig riogatnak.

Gyimesi szerint Orbán sálja a nemzeti összetartozás szimbóluma, nem az irredentizmusé. A képviselő hangsúlyozta, felesleges, felfújt konfliktusról van szó.

Klus elismerte, a külügyminiszter nem reagált diplomatikusan, de valószínűnek tartja, hogy Eduard Heger a V4-es találkozón négyszemközt felveti az ügyet Orbánnak. A volt külügyi államtitkár a diplomácia világából ellesett szófordulattal hozzátette, az unióban, Brüsszelben nem a problémát kell látni, hanem a lehetőséget, amely összeköti a magyarokat és a szlovákokat.

Ne oldjuk, ki a nagyobb magyar – reagált Forró Gyimesi Szövetséget ért megjegyzésére. A magyar nemzet részei vagyunk, ezért szurkolunk a magyar válogatottnak, de itt élünk Szlovákiában, és mi is ezt az országot gazdagítjuk – szögezte le a pártelnök, kiemelve, a közös történelmünknek számos olyan pillanata van, ami összeköt minket.

Ugyanakkor Forró Krisztián élt az alkalommal, hogy figyelmeztessen, arról sem feledkezhetünk el, a szlovák-magyar együttélésnek vannak sötét időszakai is, ilyen a magyarság kollektív jogfosztása a Beneš-dekrétumok által.

A pártelnök példákon keresztül magyarázta el, mit élt át a felvidéki magyarság a kitelepítések idejében.

A nagyhatalmak érdeke, hogy szétválasszák a közép-európai népeket

Forró szerint már-már Orbán-fóbia alakult ki idehaza, hanem az európai politikában is. Eközben azonban érdemes figyelembe venni, hogy a nagyhatalmak érdeke mindig is az volt, hogy szétválasszák a közép-európai államokat, nemzeteket. Pedig, ha összefogunk, erősek lehetünk a régióban – húzta alá Forró.

A műsorvezető felvetését vitatva a Szövetség elnöke leszögezte, a könnyített állampolgárság megadása Magyarország részéről nem sérti Szlovákia érdekeit. A kettős állampolgárság Romániában, Szerbiában és Horvátországban sem okoz problémát, egyedül csak Szlovákiában – emlékeztetett Forró.

Klus szerint az állampolgárság törvény változtatása lépés a törvény enyhítése felé. A volt államtitkár a felvidéki magyarok lojalitását megkérdőjelezve hangsúlyozta, nem büszke arra, ahogy a DAC-meccseken szurkolnak a magyar drukkerek. Klus a csütörtöki V4-csúcs kapcsán megjegyezte, megromlottak a szoros magyar-lengyel kapcsolatok az ukrajnai háború között, Szlovákia jelenleg a közvetítő fél a V4-ek között. A korábbi külügyi államtitkár, visszatérve a diplomata hangfekvéséhez hozzátette, szerinte az Orbán-kormány különutas politikája ellenére sem kellene kizárni Magyarországot a V4-ből.

A megbékéléshez rendezni kell a magyarokat ért sérelmeket

Forró hangsúlyozta, miközben Gyimesi kritizálja Káčert, a külügyminisztert az OĽaNO jelölte, amelynek ő maga is a frakciójában ül a parlamentben. A Szövetség elnöke szerint érthető Orbán törekvése, hogy mielőbb béke legyen Ukrajnában, a háborúnak egyre több kárpátaljai magyar áldozata van. Ahhoz, hogy béke legyen, tárgyalni kell – emelte ki Forró, hangsúlyozva, ezen a véleményen van Ferenc pápa is.

A Szövetség elnöke kiemelte, egy történelmi térképet állítunk be veszélyes problémának, miközben a valós gondokról nem beszélünk.

Forró hozzátette, mindaddig nem lehetnek lezárva a történelmi kérdések sem, amíg a magyaroktól nem kérnek bocsánatot a második világháborút követő kitelepítések, a vagyonvesztés miatt. A megbékéléshez rendezni kell a magyarokat ért sérelmeket is – szögezte le a pártelnök.

Klus hangsúlyozta, Ukrajna egy szégyenteljes orosz támadás ellen védekezik, ezért érzékenyebb Kijev a magyar irredentizmus jeleire. Beszéljünk a történelmi sérelmekről, a németeknek és a franciáknak is sikerült megbékélniük – idézte fel ismét a diplomáciai tankönyvek nyelvét Martin Klus.

Az Orbán-kormány nemzetpolitikája példa lehetne más országoknak

Gyimesi szerint erős kötődése van a szlovákiai magyaroknak Magyarországhoz, de Szlovákia polgárai. Kiemelte, többször is elmondta, híve Szlovákia szuverenitásának. A műsorvezető felvetésére kiegészítésül hozzátette, az ország jelenlegi határai között. A nemzeti közösségek meghatározását a kisebbségek jogállásáról szóló törvénynek kellene rendeznie, amely a kormányprogram része – hangsúlyozta a képviselő.

Gyimesi felvétésére Forró úgy reagált, a képviselő a legerősebb kormánypártban ül, mégsem fogadták el a mai napig a törvényt.

Forró Krisztián zárásul megjegyezte, fontos a nemzeti összetartozás. Az Orbán-kormány nemzetpolitikája példa lehetne más országok, így Szlovákia számára is, amelyeknek nemzetrészei élnek a külhonban – fogalmazott a Szövetség elnöke.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.