2022. augusztus 8., 16:33

Fico: Kész, megvan a 350 ezer!

Már összegyűlt a szükséges 350 ezer aláírás az előrehozott választásról szóló népszavazás kiírásához, a petíciós bizottság augusztus 15-én befejezi a munkáját – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Robert Fico, a Smer-SD elnöke.

Robert Fico
Robert Ficos és a Smer alelnökei
Fotó: TASR
Kész. Megvan a 350 ezer aláírás. Pontosan az elképzeléseink szerint alakult a petíciós akció

– mondta Fico, hangsúlyozva, hogy a Smer-SD 270 ezer aláírást gyűjtött, és köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett az aláírásgyűjtésben.

A többi pártot és csatlakozó szervezetet felszólította, hogy augusztus 15-ig küldjék el az íveket a petíciós bizottságnak.

Zuzana Čaputová államfőt felszólította, hogy hallgassa meg az emberek hangját, Fico szerint nincs rá semmi ok, hogy Alkotmánybírósághoz forduljon a népszavazás kapcsán, és ezzel csak a felelősségtől akar szabadulni.

Tisztában van vele, hogy lépnie kell a népszavazás meghiúsítása érdekében

– jelentette ki Fico, hozzátéve, hogy ha az államfő nem fordulna az alkotmánybírósághoz, akkor kénytelen lenne kihirdetni a népszavazást és összekötni az őszi önkormányzati és megyei választással.

Ficónak meggyőződése, hogy ebben az esetben a referendum sikeres lenne.

A Smer-SD elnöke szerint az államfő a hatalomban akarja tartani a jelenlegi kormányt, az ország számára azonban az előrehozott választás és az alkalmatlan kormány bukása a megoldás.

Igor Melicher (Smer-SD), a petíciós bizottság elnöke már augusztus elején azt nyilatkozta a TASR-nek, hogy 320 ezer aláírást gyűjtöttek. Hétfőn további 43 ezer aláírásról számolt be a Republika párt.

Zuzana Čaputová korábban bejelentette, hogy a kormány azonnali lemondására vonatkozó első kérdéssel az Alkotmánybírósághoz kíván fordulni, mert szerinte feltehetően alkotmánysértő.

Ha az Alkotmánybíróság erre a megállapításra jutna, akkor az államfő csak a második kérdésben hirdetne népszavazást, amely a választási ciklus lerövidítésére vonatkozik.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.