2022. április 6., 16:14

Fiatalabbak is vezethetnek buszt és teherautót

Csökken a C és D kategóriájú jogosítványok megszerezhetőségének alsó korhatára – döntött mai ülésén a kormány. 

kamionillusztráció
Nincs elég kamion- és autóbuszsofőr, ezért csökkentik a korhatárt.
Fotó: TASR

A közlekedési törvény módosítására az európai uniós jogharmonizáció keretében került sor.

C kategóriás jogosítvánnyal – amely 3500 kilogrammnál nehezebb gépjárművek vezetésére jogosít – eddig Szlovákiában 21 évnél idősebb sofőrök vezethettek tehergépjárműveket. A kormánydöntés ezt most 18 évre csökkentette. Ezzel párhuzamosan csökkent a CE, azaz az ilyen jármű által vontatott, 750 kg-nál nehezebb pótkocsival történő közlekedéshez szükséges jogosítvány megszerezhetőségének alsó korhatára is.

Megfiatalodnak a buszsofőrök is. Eddig D és DE kategóriás jogosítvánnyal 24 éves kortól lehetett embereket szállítani. Ezt a kormánydöntés értelmében most 21 évre csökkentették.

B kategóriájú jogosítvánnyal alternatív hajtású járműveket 4250 kg össztömegig lehetne vezetni.

A megengedett sebesség felső határának átlépését és a vezetés közbeni telefonálást a törvénymódosítás a közlekedési szabályok minősített megsértéseként tartaná számon, melyeket ezentúl szabálysértési eljárás keretében vizsgálnának, így ezek büntetéseként vezetéstől való eltiltást is kiszabhatnának, ha erre a parlament is rábólint.

A kormányülés után Roman Mikulec belügyminiszter elképzelhetőnek tartotta, hogy a fiatalabb busz- és kamionsofőrök miatt megugrik a balesetek száma. Ugyanakkor hozzátette, hogy az érdeklődők speciális képzéseken és vizsgákon is részt fognak venni. A miniszter elismerte, az alsó korhatár csökkentésének kiváltó oka az, hogy kevés a sofőr.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.