2022. október 15., 16:44

Ezekkel a tippekkel sok pénzt spórolhatunk az energiaválság idején

A tvnoviny. sk hírportál összegyűjtött néhány olyan javaslatot, amellyel a háztartásokban energiát, ezáltal pénzt spórolhatunk.

mosógép elektromos fogyasztó
Fotó: pixabay.com

1.Nemcsak a vízforralóból kell eltávolítani a vízkövet

Az egyik legnagyobb probléma, amely rongálhatja az elektromos készülékeket, az a vízkő. A kávé- vagy  teafőzéskor gyakran előfordul, hogy a forralóban vízkő marad.

A vízkő fokozatosan rételepszik a forraló falára és a fűtőszűlra, így, ha vizet akarunk forralni, akkor az tovább tart így több energiát is fogyasztunk.

Minél keményebb a víz, annál gyorsabban alakul ki vízkő.

A legegyszerűbben úgy lehet eltávolítani a vízkövet, ha ecetet használunk. Elég, ha a vízforralóba azonos arányban vizet és ecetet öntünk, majd hagyjuk állni egy kicsit. A keveréket felforraljuk. Ezután a vízforralót vízzel kell kiöblíteni. A vízkő nem csak a vízforralókban, hanem minden olyan elektromos készülékekben is kialakulhat, amely vízzel érintkezik. Célszerű időnként más, speciális termékekkel tisztítani a mosó- és mosogatógépet.

Különösen sok pénzt spórolhatunk, ha a villanybojlerünk fűtőszálját is rendszeresen megtisztíttatjuk vagy kicseréltetjük. Egy hozzáértő szakembernek nagyjából egy órába telik a munka, viszont rengeteg pénzt spórolhatunk azzal, ha az akár 120 literes víztartályokban odafigyelünk, ne vízkövesedjen el a fűtőszál.

2. Jól zárnak a tömítések?

A sütőben lévő törött vagy laza tömítés szükségtelen hőszivárgást okozhat. Fontos ellenőrizni a sütő ajtaján, nem-e sérült a tömítés. Ha igen, akkor érdemes lehet kicserélni. Egy-egy ilyen tömítés nem kerül sokba, de ha előszeretettel sütünk, sok pénzt spórolhatunk.

3. A régi készülékeket érdemes lehet újakra cserélni

Előfordul, hogy egy régi készülékünk még mindig jó állapotban van. Ezzel azonban az a gond, hogy

valójában sokkal nagyobb a fogyasztása, mint egy új készüléknek.

Lehet, hogy a modern készülékeket drágábban lehet beszerezni, de ez idővel megtérülhet, hiszen a villany fogyasztása sokkal kisebb lesz, így spórolhatunk a villanyszámlán.

4. Fontos ellenőrizni a szűrőket a készülékeken

Ha eltömődnek a szűrők, könnyen nagyobb lehet az energiafogyasztás. Az eltömődött szűrő megakadályozza a forró levegő áramlását, a gépnek így sokkal tovább kell száradnia. A szűrőket a mosogatógépekben is rendszeresen kell tisztítani. Az eltömődött szűrő meghosszabbíthatja a mosási ciklust.

5. Érdemes kiolvasztani a hűtőket

A hűtőszekrények és a fagyasztók szintén sok áramot fogyasztanak. A túlzott jegesedés pedig még jobban növeli a fogyasztásukat. Ha például nehezen sikerül becsukni a hűtőszekrény ajtaját, akkor érdemes kiolvasztani a fagyasztót. A hűtőszekrényt és a fagyasztót egyszerűen ki kell húzni, ki kell venni az élelmiszereket, a jeget pedig óvatosan le kell kaparni a fiókokról. Érdemes jól átmosni a fiókokat, majd szárazra törölni őket.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.