2022. augusztus 26., 13:03

Ez lenne a megoldás? Átadták a szlovák-lengyel gázvezetéket

Eduard Heger (OĽANO) szlovák és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő átadta a két országot összekötő gázvezetéket, ami elősegíti Lengyelország és Szlovákia gázellátásának diverzifikálását. Mindkét miniszterelnök kitért a vezeték biztonságpolitikai jelentőségére, mivel csökkenti a közép-európai országok orosz földgáztól való függését.

Eduard Heger
Fotó: Eduard Heger FB-oldala

„Ezzel befejeződött az észak-déli gázvezetékrendszer összekapcsolása, ez pedig újfajta biztonságérzetet ad nekünk. A szabadság érzését, hogy van másik alternatíva, amely nem függ az orosz gázellátástól” – jelentette ki Heger. A lengyel kormányfő „béke földgázvezetéknek” nevezte az összekapcsolt vezetékrendszert, egyúttal bírálta a német energetikai politikát, főleg az Északi Áramlat 1 és 2 megépítését, amely növelte Európa függését az orosz földgázellátástól.

Lengyelország régóta figyelmeztetett ennek kockázataira, és az elmúlt öt évben a norvégiai gázlelőhelyekkel való összeköttetés és LNG-terminálok kiépítésén dolgozott, ami lehetővé tette az orosz gázról való, gazdasági veszteségek nélküli leválást. A két rendszert összekötő gázvezeték 164 kilométer hosszú, 61,3 kilométeres a lengyel, illetve 103 kilométeres a szlovák oldalon, a nagykaposi elosztóállomástól a határig.

A vezeték hidrogénnel kevert földgáz szállítására is alkalmas, mivel a szlovák eustream gázszállító csatlakozott az összeurópai European Hydrogen Backbone kezdeményezéshez. A vezeték építése 2018 őszén kezdődött uniós támogatással, éves kapacitása 5 milliárd köbméter.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.