Értik-e a szlovákok az orbáni Közép-Európa-víziót? Volt kormányfők válaszolnak

2021. május 8., 15:33
ma7

A Postoj Orbán Viktor Közép-Európa-víziójával szembesítette a korábbi szlovák kormányfők közül Ján Čarnogurskýt, Mikuláš Dzurindát, Robert Ficót és Peter Pellegrinit.

Reakciók Orbánra-2
Fotó: Tasr
Ján Čarnogurský, Mikuláš Dzurinda, Robert Fico, Peter Pellegrini

A héten a konzervatív postoj.sk hosszú interjút közölt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Orbán a beszélgetés során többek között beszélt saját Közép-Európa-víziójáról is. A magyar kormányfő szerint Közép-Európának az EU-n belül egy erős szövetséget kell alkotnia: olyat, amely képes lesz a jövőben megvédeni saját érdekeit a német-francia "tandemmel" szemben. A postoj.sk ezzel összefüggésben korábbi szlovák kormányfőket kérdezett meg.

A konzervatív lap a következő két kérdést tette fel az egykori szlovák miniszterelnököknek (csak Iveta Radičová és Igor Matovič nem adott választ a lapnak):

1. A magyar miniszterelnök az EU jövőjéről szólva úgy látja, hogy 2030-ra a francia-német kétpólusú együttműködés mellett létre kellene hozni egy harmadik pólust is, amelyet Közép-Európa, pontosabban a V4 alkotna. Mit gondol erről a jövőképről?

2. Orbán Viktor jobban hisz Közép-Európa, mint Nyugat-Európa jövőjében. Közép-Európa számára egy "nagy közép-európai reneszánszot" jósol. Osztja ezt az optimizmust, vagy Közép-Európa jövőjéről szólva inkább aggályai vannak?

Ján Čarnogurský: Orbánnak igaza van
carnogursky
Fotó: TASR
Ján Čarnogurský

A kereszténydemokrata Čarnogurský, aki 1991 és 1992 között állt a szlovák kormány élén, határozottan kiáll Orbán Közép-Európa felfogása mellett.

Közép-Európának, legyen az a V4 (vagy akár más formában, például Ausztriával kibővítve), megvan a lehetősége egy ilyen pozíció kialakítására, és nagyon jó lenne, ha erre a pozícióra szert tudna tenni"

– véli Ján Čarnogurský. 

Hangsúlyozza, ennek előfeltétele, hogy rendezzék, megerősítsék a szlovák-magyar kapcsolatokat. Hozzáteszi, Szlovákia nem tagadhatja le a saját múltját, ami Pannóniához és a történelmi Magyarországhoz köti, egyszersmind  az országnak tisztában kell lennie a jelenlegi képességeivel és lehetőségeivel.

Mikuláš Dzurinda: Orbán szembemegy az egységes Európa eszméjével
Dzurinda
Fotó: aktuality.sk
Mikuláš Dzurinda volt kormányfő és exkülügyér

Az 1998 és 2006 között kormányzó Mikuláš Dzurinda szerint az Orbán által elképzelt Közép-Európa szembemegy az egységes Európa eszméjével.

Dzurinda szerint, ha a V4 önálló erőközponttá növi ki magát a francia-német tengellyel szemben, az gyengíti Európát.

Álláspontja szerint a mag-Európa nagyhatalmaiban Közép-Európának nem riválist kellene látnia, hanem olyan tényezőket, amelyek felelősségteljesen szavatolják a kontinens biztonságát.

Dzurinda szerint

Szlovákia számára áldás az Európai Unió, ezért nemzeti érdek, hogy a jövőben is erős szövetség maradjon.

Szerinte a nemzeti egoizmus, a reformok fékezése jelenti a legnagyobb veszélyt az Európai Unió jövőjére.

Robert Fico: Közép-Európa rugalmasan reagál a kor kihívásaira
fico.jpg
Fotó: TASR

Robert Fico szerint az elmúlt években meggyengült a francia-német tengely, s ez felértékelte Közép-Európa szerepét. Fico kiemeli, a közép-európai együttműködésnek köszönhetően fantasztikus eredményeket sikerült elérni, sikerült feltartóztatni a migránsáradatot.

Elutasítom a V4-ek meggyengítését, amelyen olyan intenzíven dolgozik a kormányunk, mert tévesen azt hiszi, hogy Lengyelország és Magyarország nézetei a kulcsfontosságú témákban toxikusak”

- hangsúlyozza a volt kormányfő.

Fico szerint az elmúlt évek bebizonyították, hogy Közép-Európa nemzetállamai életképesek, rugalmasabban tudnak reagálni a kor kihívásaira, mint a dekadenssé váló Nyugat-Európa.

Peter Pellegrini: Összeurópai konszenzusra van szükség
Peter Pellegrini
Fotó: TASR

Peter Pellegrini szerint összeurópai konszenzusra van szükség a kontinens jövőjéről folytatott vitákban.

Pellegrini ugyanakkor híve a szoros visegrádi együttműködésnek, ami megfelel Szlovákiai nemzeti és regionális érdekeinek, de a V4-eket nem állítaná szembe a német-francia tengellyel.

A volt kormányfő hangsúlyozza, Közép-Európa az Európai Unió elválaszthatatlan része, erről a térség polgárai döntöttek még 2003-ban. Pellegrini ugyanakkor hozzáteszi, Európán belül fontosak a helyi értékek, a szubszidiaritás.

Kapcsolódó cikkeink

Kövesse facebook oldalunkat is!