2022. október 30., 10:26

Érsekújvárott és Párkányban is maradt a polgármester

Az Érsekújvári járásban 16 polgármesteri posztot sikerült a Szövetségnek megszereznie. A két magyarok lakta városban viszont jelöltje se volt a Szövetségnek.

ujvar-fotere.jpg
Fotó: Bokor Klára
Érsekújvár főtere

Mindkét városban elég nagy volt az apátia, csakúgy, mint az ország más magyarlakta részein. Újvárban a választók 35 százaléka járult az urnákhoz, Párkányban 33 százalék.

Érsekújvár

Érsekújvár polgármesterét Klein Ottokárt a Szövetség is támogatta és sikerült is újráznia. Elkeseredésre az adhat okot, hogy a Szövetség 5 képviselőjelöltje közül senkinek se sikerült bejutnia a testületbe.

Folyatom a megkezdett munkát, és hiányolni fogjuk a magyar képviseletet. Látjuk, választásról választásra egyre kevesebb magyar képviselő jut be a testülete, ami tragikus, de meg fogjuk keresni az együttműködés más módjait. Magasabb részvételre számítottam azáltal, hogy összevonták az önkormányzati és megyei választásokat, de mégis alacsonyabb lett, mint négy éve. Talán az embereknek elegük van már a politikából”

– mondta el Klein Ottokár.

Berta Zoltán a Szövetség érsekújvári alapszervezetének elnöke több mindenben látja a sikertelenség okát. „Az csak természetes, ha egy szavazókörzet lenne, sokkal nagyobb eséllyel jutnának be magyarok a testületbe, de emellett az eredményekből az is egyértelműen kiderül, a függetlenek taroltak. Az embereknek elege lett a pártok viaskodásából, a „függetlent” varázsszónak, a szabadság szinonimájának gondolják. A legtöbben nincsenek tisztában a képviselő-testület működésével, s azzal, mit tud tenni egy független. Ha át akar ültetni valamit, maga mellé kell állítani további tíz embert, s ha ez sikerült, majd tőle is elvárnak ezt-azt. Az eredményekből látszik, az emberek keresik a magyar neveket, be is jutottak eddig eléggé ismeretlen emberek, csak azért, mert függetlenként indultak. A jövőben a választóknak a pártpolitika lényegét érthetően és sok helyen el kell mondanunk” – nyilatkozta Berta Zoltán. 

 

Párkány

A határ menti városban immár harmadik ciklusát kezdte meg a függetlenként indult Szabó Eugen. Emellett érdekesen alakult a képviselő-testület felállása – a Szövetség 9 képviselőjelöltje közül heten kerültek be a testületbe, többséget szerezve a 13 tagú városi tanácsban.

Ezzel kapcsolatban id. Fekete László a Szövetség párkányi szervezetének elnöke kifejtette, az összefogás érdeme, hogy a lakosok széles körét meg tudták szólítani.

Ez arra kötelez, hogy a programunkat ebben az elkövetkező ínséges időben is teljesítsük, hogy az elhanyagolt munkák mind megvalósulhassanak, ne lehessen csak úgy máshová átcsoportosítani pénzeket”

– emelte ki az elnök.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.