2024. április 2., 13:20

Érdeklődés mutatkozik az államfőjelöltek vitáira

A lakosság 79%-a szerint a jelölteknek el kellene fogadniuk a meghívásokat az államfőválasztás előtti médiavitákba.

Pellegrini - Korcok vita
Fotó: reprofoto/RTVS-Ma7

Az embereket érdeklik a következő államfő és a jelöltek nézetei, tervei, és azoktól a jelöltektől is elvárják a részvételt a vitaműsorokban, akiknek ismerik az álláspontját – derült ki az NMS Market Research Slovakia reprezentatív online felméréséből.

Az ellenzéki pártok választóinak szinte teljes mértékben ez a meggyőződése, de a kormánypárti választók háromnegyede is így vélekedik

– jegyezte meg Denisa Lakatošová, az NMS munkatársa.

A lakosság 80%-ának egyértelműen az a véleménye, fontos, hogy ismerje a következő államfő véleményét. Ivan Korčok szimpatizánsainak 96%-a vélekedik így, de Pellegrini hívei között is ez az általános vélekedés, a 86%-uk gondolja így.

Tízből hatan válaszolták, hogy az elnökválasztási viták segítenek eldönteni, kire szavazzanak. Csak a lakosság 28%-a vélekedik ezzel ellentétesen, és ők leginkább az „unalmas” jelzővel jellemezték az első forduló előtti vitákat.

Az emberek leggyakrabban a tévéhíradókból tájékozódnak az államfőjelöltekről (47%), majd a televíziós vitaműsorok következnek (44%), és rögtön utánuk a közösségi hálók (43%). A lakosság 12%-a podcastokból is tájékozódik.

A felmérést március 13-a és 18-a között végezték 1030 nagykorú megkérdezett bevonásával.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.