2019. december 30., 18:38

Elősegítenék az energetikai önellátást a Rimaszombati járásban

A Rimaszombati járás csaknem egészét lefedő Kishont, Cseres, Kis-Gömör és Dél-Gömör helyi akciócsoportok, valamint Tiszolc városa, saját alacsony széntartalmú energetikai stratégiát dolgoznak ki, ezzel reagálva a klímaváltozásra, melynek hatásai már ebben a régióban is egyre szembetűnőbbek.

Fotó: pixabay

A Rimaszombati járáson belül is növekvő erősségűek és egyre gyakoribbak a globális hőemelkedés okozta extrém klímajelenségek.

Egyrészt több az eső és gyakoribbak az árvizek, ezzel szemben hosszabb időtartamú szárazsági hullámok következnek be, valamint növekszik a rekordokat döntő forró napok és éjszakák száma. A termőföld fokozatosan kiszárad, a talajvizek szintje csökken, már-már elmosódnak a határok a nyár és tél között, az erdős területeken pedig kártevők terjednek. A változó éghajlat egyre inkább veszélyezteti a fejlődést és a régiókban is érezhető gazdasági károkat okoz.

A drámai klímaváltozás egyik fő oka az atmoszférában található szén-dioxid növekvő koncentrációja, ami a fosszilis energiahordozók (szén, kőolaj, földgáz) elégetésének a következménye. A járási területi fejlesztés kulcsfontosságú szereplői ezért partnerséget hoztak létre Rimaszombatban, az alacsony széntartalmú energetikai tervek elkészítésének céljából. 

A stratégia fontos része a jelenlegi helyzet kiértékelése és az energetikai szükséglet felmérése. Az elkészített tanulmányokban megvizsgálják az egyes épületek energiahatékonyságát, illetve az energiamegtakarítás lehetőségének formáit a középületekben, a közvilágításnál és a közlekedésnél. A megújuló energiaforrások felhasználásának különböző eshetőségeit ugyancsak felmérik.

A járás és a partnerségben részt vevő önkormányzatok így egy használati utasítást kapnak ahhoz, miként növelhetik saját energetikai önellátásukat, és emellett hogyan kerülhetik el a felesleges beruházásokat az egyre drágább (fosszilis) energiák behozatalára. A környező országok példái is azt mutatják, hogy azok a régiók, melyek elindultak ezen az úton, jelentősen stabilizálták a helyi gazdaságot, valamint a várható globális gazdasági nehézségeket is felkészültebben tudják majd kezelni – mutat rá portálunkhoz eljuttatott közleményében a Fenntartható energetika központ Rimaszombat nonprofit szervezet. 

A szervezet fő célja tehát az alacsony széntartalmú energetikai stratégia elkészítése a régió számára, amelyet szakértők csapatával dolgoztat ki, s a továbbiakban az önkormányzatokat segíti a tervek megvalósításában. A projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a Hatékony önkormányzat operációs programból finanszírozzák. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.