2022. július 18., 15:19

Elnöki áldással mehetnek harcolni Ukrajnába

Zuzana Čaputová köztársasági elnök négy szlovák állampolgárnak engedélyezte az ukrán hadseregben való szolgálatot, hat kérelmet pedig elutasított.

orosz-ukrán háború
Fotó: TASR/AP

Az elnök szóvivője szerint a kérelmeket a védelmi, a bel- és külügyminisztérium ajánlásai alapján ítélték meg.

 

A parlamenten kívüli SNS felszólítja a köztársasági elnököt, hogy ne hagyjon jóvá több kérvényt.

Biztonsági kockázatot jelent engedélyezni szlovák állampolgároknak, hogy az ukrán hadseregben harcoljanak"

- áll a nyilatkozatban. Az SNS attól tart, hogy Szlovákiát is belerángatják a konfliktusba. „Reméljük, az elnök asszony visszavonja döntését, és nem ad engedélyt több szlovák állampolgárnak" - olvasható a közleményben.

Röviddel az ukrajnai háború kitörése után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította „mindazokat, akik csatlakozni akarnak Ukrajna, Európa és a világ megvédéséhez", hogy harcoljanak az ukránok oldalán. Az ukrán törvények értelmében a külföldiek csatlakozhatnak az ukrán hadsereg területvédelmi egységeihez, és külön divíziót alakíthatnak: az Ukrajna Nemzetközi Területvédelmi Légiót".

A sorkatonai szolgálatról szóló törvény értelmében a külföldi hadseregben való szolgálatot az államfő engedélyezheti. A kérvényt a járási hivatalhoz kell benyújtani, amit véleményeznie kell a védelmi minisztériumnak, a bel- és a külügyi tárcának.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.