2022. szeptember 28., 14:57
Frissítve: 2022. szep. 28. 19:15

Személyeskedés, üvöltözés és indulatszavak kíséretében zajlott az Igor Matovič leváltásáról szóló rendkívüli ülés

Elkezdődött az Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülés.

matovic
Fotó: TASR/AP
PERCRŐL PERCRE:

A legfrissebbek felül!

-- Ennyi volt! Holnap reggel folytatják, hacsak a maradék felszólalásokra nem érkezik az átlagosnál több reakció, 11 óra körül szavazhatnak Matovičról.

-- Nagyon úgy fest, ma már nem szavaznak Matovič sorsáról. Peter Pellegrini, Hlas-elnök még csak most kezdett beszélni. Pellegrini közölte,

mindegy, mi lesz az után, a mi feladatunk, hogy visszahívjuk Igor Matovičot, hogy tovább már ne árthasson ennek az országnak.

-- Michal Šipoš, az OĽaNO-frakcióvezetője közölte, nem vesznek részt a mai parlamenti szavazáson, mondván, nem akarnak asszisztálni az SaS és a maffiózók "nászához".

-- Katarína Hatráková, az egyik bizonytalan, pár perccel ezelőtt a Denník N riporterének azt nyilatkozta, az országnak még mindig jobb, ha Matovič marad a pénzügyminiszter, mintha káoszba fulladna a kormányzás.

-- Folyamatosan érkeznek a képviselői reakciók Matovič felszólalására. Más kérdés, hogy a pénzügyminiszter nincs is jelen, az első ellenzéki felszólalás előtt távozott az ülésteremből.

Matovič-csal együtt az egész OĽaNO-frakció távozott.

-- Matovič befejezte. Egyelőre csak a beszédét, mindenesetre csak az ő bő egyórás felszólalásához 14 képviselő jelentkezett kommentárigénnyel. Most épp Milan Mazurek beszél, pontosabban kiabál. A korábban Kotleba-párti, most Republikás képviselő igen indulatosan, hadarva és kiabálva szidja Igor Matovičot és a kormányt. 

-- A 23. "vádpontnál" tart a szlovák pénzügyminiszter. A közvetítésbe egyre jobban belehallatszik a képviselők háttérzaja,

-- Vélhetően nem kerül ma sor a szavazásra. Matovič bő 40 perce beszél, Sulík, Pellegrini, Mazurek és Šutaj Eštok biztosan jönnek még utána, sőt, még további képviselők is bejelentkezhetnek!

-- A köztársasági elnök asszony is előkerült. Čaputová a koronavírus-járvány idején tanúsított magatartása miatt "érdemelte ki" Matovič haragját.

Szlovákiában legalább százezer nő van, aki jobb elnök asszony lenne Čaputovától.

- jelentette ki,

-- Érdemes megfigyelni, ahogy egyre hosszabbra nyúlik a pénzügyminiszter beszéde, úgy kerül bele egyre több jellegzetes "nagyszombati" szófordulat és nyelvtani hiba.

Egészen szoros lehet! A miniszter visszahívásához legalább 76 szavazatra van szükség, függetlenül attól, hányan mennek be az ülésterembe. Jelen állás szerint 73 Matovič elleni szavazat már borítékolható. Az SaS 21, a Hlas-SD 11, a Smer-SD 27, az ĽSNS 7, a Republika 5 képviselője biztosan a miniszter visszahívása mellett szavaz. Rajtuk kívül Miroslav Kollár és Tomáš Valášek is Matovič ellen szavaz, legalábbis korábbi nyilatkozataik alapján. Nyolc képviselőn múlik minden! Róluk egyelőre csak sejteni lehet, hova voksolnak majd. Katarína Hatráková, Tomáš Taraba és köre, Slavěna Vorobelová (ő Marián Kotleba pótképviselője), és a Sme rodinából három képviselő, Patrick Linhart, Martin Borguľa, illetve Ján Krošlák.

-- Pontokba szedve próbál meg leszámolni az őt ért vádakkal. Jelenleg bő félórányi beszéd után a tizenkettediknél tart, nem tudni, hány van még hátra.

Ha ma nem születik döntés este hét óráig, holnap reggel kilenctől folytatódik a parlamenti ülés.

-- Matovič most sem hajlandó elismerni személyes felelősségét, sőt, kijelentette, ez az egész ügy egyetlen ember bosszúhadjáratának köszönhető.

-- A kormányfő után az ex-kormányfő kapott szót. Matovič igen indulatosan, időnként elcsukló hangon védi álláspontját. Pontokba szedve próbálja meg védeni saját igazát, nem ritkán személyeskedve. Előkerült beszédében a magyar kártya is, amikor arról beszélt, az SaS "magyar oligarchák" érdekeit védve nem engedte, hogy a Slovnaftra különadót vessen ki a kormány.

-- Eduard Heger kormányfő is felszólalt korábbi főnöke védelmében. Heger szerint az energiaválsággal és az inflációval kellene most foglalkoznia a parlamentnek.

-- Matovič vádbeszédjét korábbi koalíciós társa, az SaS frakcióvezetője, Anna Zemanová olvasta fel. Zemanová szerint a pénzügyminiszter fikarcnyit sem különbözik Robert Ficótól, ugyanis épp olyan lekezelően bánik az újságírókkal. Zemanová ezt követően hosszan sorolta, ki mindenkit sértett meg az ex-kormányfő az aktuális parlamenti ciklusban. Zemanová kijelentette:

Matovič hatalomgyakorlási módszerei súlyosan károsítják a szlovák demokráciát.
Alapok

A plénum először jóváhagyta, hogy szerdán 19 óráig tartson a vita, és ha addig nem fejeződik be a rendkívüli ülés, csütörtökön (szeptember 29.) reggel 9-kor folytatódik, szavazás pedig 11 órakor, vagy délután 17 órakor lehet.

Matovič leváltását az SaS kezdeményezte, 32 parlamenti képviselő támogatta az indítványt, a liberális párt képviselőin kívül Miroslav Kollár és Tomáš Valášek (mindkettő független), valamint a Hlas-SD kilenc képviselője.

Robert Fico, a Smer-SD elnöke szerdán bejelentette, hogy pártja képviselői Matovič leváltására fognak szavazni. Ugyanilyen bejelentést tettek a Republika párt képviselői is. Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke azt mondta, az egész ellenzéknek „kutya kötelessége” Matovič leváltására szavazni, függetlenül attól, hogy ennek lenne-e hatása a kormánykoalíció további sorsára vagy sem.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.