2023. március 17., 18:18

Elkérte a rendőrség Marian K. mobiltelefonjait a bíróságtól további vizsgálatra

További vizsgálatra kikérte a rendőrség a bazini Speciális Büntetőbíróságtól Marian K. vádlott lefoglalt mobiltelefonjait - tájékoztatott a Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása, valamint az ügyészek meggyilkolásának előkészítése ügyében tartott pénteki főtárgyaláson Ružena Sabová, a Speciális Büntetőbíróság szenátusának elnöke.

Marián Kočner
Fotó: TASR

„A rendőrség egy másik büntetőügyben, az ügyészek meggyilkolásának előkészítése ügyében kérte ki a bíróságtól Marian K. mobiltelefonjait" - mondta Matúš Harkabus, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze. A kérést azzal indokolták, hogy léteznek már korszerűbb programok, amelyekkel hatékonyabban lehet visszaállítani a törölt adatokat.

Nem vagyunk biztosak abban, hogy sikerül több adatot visszaállítani"

- mondta az ügyész. A bíróság dönt arról, hogy átadják-e a rendőrségnek a mobiltelefonokat. Marek Para, Marian K. védőügyvédje közölte, nem ért egyet a mobiltelefonok átadásával.

Roman Kvasnica, a meggyilkolt újságíró családjának jogi képviselője elmondta, reméli, új információk derülhetnek ki a mobiltelefonok átvizsgálása során. „A meggyilkolt Ján Kuciak családjának az az érdeke, hogy minden bizonyítékot megszerezzünk, amit csak lehet" - mondta.

Pénteken délután két tanú, Szőke Dávid és Huszlicska Ádám tett tanúvallomást a Speciális Büntetőbíróság szenátusa előtt arról, hogyan adták át a fegyvereket A. Zoltánnak. Ebben az ügyben már jogerősen elítélték őket.

A Kuciak-gyilkosság ügyében 2018 februárjától tárgyal a bíróság Marian K. és Alena Zs. bűnösségéről. A Speciális Büntetőbíróság eredetileg felmentette őket a vádak alól, de a Legfelsőbb Bíróság 2021 májusában visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak. Három döntés jogerős. Miroslav M. és Sz. Tamás 25 év, A. Zoltán 15 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

Négy személy - Marian K., Alena Zs., Dušan K. és Darko D. - ellen emeltek vádat Maroš Žilinka jelenlegi főügyész, Daniel Lipšic jelenlegi különleges ügyész és Peter Šufliarský volt főügyészhelyettes meggyilkolásának előkészülete miatt. Sz. Tamás ügyét külön eljárás keretében tárgyalták, a bíróság bűnösnek találta. A vádirat szerint Žilinka és Lipšic meggyilkolására 2017 őszén Marian K. adott megbízást. Šufliarský likvidálására körülbelül egy évvel később.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.