Egyenrangú polgárok lehetnek a felvidéki magyarok? Elemeztük a kormányprogramot a Nagyítóban

2020. április 23., 20:10
ma7

Elkészült a kormányprogram, amelyet várhatóan hamarosan megszavaz a parlament. Azt azonban már most tudhatjuk, hogy a választások előtti ígéretek, miszerint a magyarok is egyenrangúvá válnak az országban, és hogy megnyugtatóan rendezik a kettős állampolgárság kérdését is, továbbra sem válik valósággá a számunkra. Voltak egyéb ígéretek is, ezeket vettük górcső alá a Nagyító legújabb adásában. Nézze velünk!

Videó: ma7

A kormánypártok annak tudatában alakították a programot, hogy a szlovákiai magyarok több mint harmada rájuk adta a voksát. Az is a szemük előtt lebeghetett, hogy a magyar választóknak azt ígérték, az ő érdekeiket is képviselni fogják, hiszen vannak magyar képviselőik.

A valóság már most rajzolódik, miszerint ha nincs önálló magyar képviselet a parlamentben, akkor nincs valódi magyar érdekképviselet sem. 

Az ígéretek, miszerint a polgári egyenrangúsági elvek alapján hozzák majd a döntéseket, ismét csak kudarcot vallott, hiszen a pálya nem hogy egyenes, hanem ismét a szlovák nemzeti elv irányában lejt.

Mondhatnánk, csak azt esszük, amit főztünk magunknak, hiszen nem szavaztunk egységesen. A tény azonban az, hogy a szlovák pártokban helyet foglaló magyar képviselők másképpen kötődnek a magyarságukhoz, inkább a többségi nemzet szemszögét tartják mérvadónak, mint az egységes magyar nemzethez való tartozás elvét.

Ez a felvidéki valóság. Az elemző műsorban azonban szó esik a kormányprogram egészéről, annak legfontosabb elemeiről, de természetesen nem maradhatott ki a koronavírus-válság kezelésére hozott intézkedések lazítása, és a további kilátásokat is számba vettük. Van tehát megannyi ok, hogy megnézze a Nagyító legújabb adását!

Kövesse facebook oldalunkat is!

Nagyító