2022. július 16., 16:44

Elássák a csatabárdot? Heger és Sulík szombat este találkozik

Eduard Heger kormányfő komoly lépésre szánta el magát a koalíciós válság megoldása érdekében. Találkozóra hívta Richard Sulíkot, az SaS elnökét, aki nemrég bejelentette, pártja felmondja a koalíciós szerződést. Sulík a meghívást elfogadta.

Heger
Fotó: TASR

A kormányfő és a gazdasági miniszter szombat este találkozik, de a kormányhivatal a pontos időpontot nem hozta nyilvánosságra.

Heger már kijelentette, hogy nem hívja vissza Igor Matovičot a pénzügyminiszteri posztról, mert az élvezi bizalmát és képes vezetni a rábízott tárcát. Ugyanakkor bízik abban, hogy Sulíkkal meg tudnak egyezni és a helyzet nem éleződik ki és nem vezet előrehozott választásokhoz.

A koalíciós feszültség akkor csúcsosodott ki, amikor a parlamentben megtörték a köztársasági elnök vétóját az ún. inflációellenes csomagra vonatkozóan. A két kormánypárt kölcsönösen azzal vádolta egymást, hogy a fasisztákkal szavaztak.

Felmondták a koalíciós szerződést

Az SaS a múlt héten felmondta a koalíciós szerződést és új kidolgozását sürgeti, valamint ragaszkodik Matovič kormányból való távozásához is. Az OĽaNO ezt elutasítja.

Az SaS már bejelentette miniszterei visszalépését, ha kéréseiket nem teljesítik. Matovič szerint a liberálisok ezzel szeptemberben megdöntik a kormányt. Az SaS viszont úgy véli, lemondásuk nem jelent kormánybukást, sem előrehozott választást, sem pedig a koalíció végét.

Sulík július 12-én (kedden) kijelentette, az SaS már nem a koalíció része.

A kormányfő ezután arra szólította fel a liberálisokat, lépjenek egyet hátra.

Mindkét párt azt deklarálja, hogy szeretnék végigkormányozni a választási időszakot és a négyes koalíció megtartása mellett teszik le voksukat. Nem akarnak előrehozott választásokat.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.