2024. február 12., 09:52
Frissítve: feb. 12. 14:14

Egyelőre nem kezdődött meg a Šimkovičová leváltásáról szóló parlamenti ülés

Hétfőn reggel határozatképtelen volt a parlament, ezért egyelőre nem kezdődött meg a Martina Šimkovičová kulturális miniszter (SNS-jelölt) leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülés.

Vajon őszinte volt?
Martina Šimkovičová
Fotó: TASR

Csak 47 képviselő volt az ülésteremben, ezért Peter Pellegrini (Hlas-SD) házelnök fél órával elhalasztotta a kezdést.

A kulturális miniszter visszahívását az ellenzéki PS és az SaS nyújtotta be.

Érvelésük szerint a miniszter a lépéseivel és a nyilatkozataival beavatkozik a kultúra szabadságába.

Problémásnak tartják a támogatási alapoknál tervezett változásokat is, az intézmények függetlenségét és közszolgálatiságát féltik.

Kedden próbálják megnyitni a Šimkovičová leváltásáról szóló parlamenti ülést

Kedden (február 13.) próbálják megnyitni a parlamentben a Martina Šimkovičová kulturális miniszter (SNS-jelölt) leváltásáról szóló rendkívüli ülést. Hétfőn ugyanis második nekifutásra is határozatképtelen volt a parlament, csak 47-en voltak az ülésteremben. Peter Pellegrini (Hlas-SD) házelnök ezért kedden 8 órára halasztotta ezt a programpontot.

A KDH szerint a Šimkovičováról szóló szavazás a kormánykoalíció szegénységi bizonyítványa

A Martina Šimkovičová kulturális miniszterről (SNS-jelölt) szóló szavazás a kormánykoalíció szegénységi bizonyítványa volt, és az új politikai kultúráról árulkodik – jelentette ki Martina Holečková, a KDH frakcióvezetője, miután hétfőn nem sikerült megnyitni a Šimkovičová leváltásáról szóló rendkívüli ülést.

A kormánykoalíció elvágta a Btk-ról folytatott vitát, ma pedig megakadályozta, hogy a kulturális miniszterről tárgyaljunk. Ez mutatja a legjobban, hogy a nyilvánosság előtt nem tudják megvédeni a döntéseiket

– jelentette ki Holečková.

Jozef Hajko (KDH) elvárja, hogy a miniszter kiáll a képviselők elé, és megvédi magát.

Hajko a szavazásnál aszerint döntene, hogyan foglal állást a miniszter a KDH által kifogásolt dolgokkal kapcsolatban, ilyen a kulturális együttműködés Oroszországgal és Fehéroroszországgal, továbbá a hazai kulturális közeggel való párbeszéd.

Hajko kifogásolta, hogy a kormánypárti képviselők nem vettek részt a hétfői ülésen. A KDH hiányzó képviselő kapcsán azt mondta, a saját régiójukkal kapcsolatos feladataikat látják el.

Szándékosan lett erre az időpontra összehívva az ülés, hogy így alakuljon a helyzet

– véli Hajko.

Jaurová a parlamenti ülés időpontját bírálja, Šimkovičová nem mehetett el

Zora Jaurová (PS) képviselő érthetetlennek tartja, miért olyan időpontra hívták össze a Martina Šimkovičová kulturális miniszter (SNS-jelölt) leváltásáról szóló rendkívüli ülést, amikor a miniszter nem tud rajta részt venni. Az ülést a PS és az SaS kezdeményezte.

Jaurová bírálta, hogy az ülésről javarészt kormánypárti képviselők hiányoztak, szerinte a PS-ből csak hárman, ők szolgálati úton vannak.

„Nem értem, hogyan lehet olyan időpontra összehívni az ülést, amelyről előre tudni, hogy a miniszter nem lesz jelen. Remélem, valóban nyomós oka van rá, hogy ignorál 150 képviselőt, az egész parlamentet, amely róla kíván tárgyalni”

– mondta újságíróknak Jaurová.

Bízik benne, hogy Šimkovičová megfelelő magyarázatot ad, ha majd sikerül megnyitni az ülést.

Žiga: A házelnököt a házszabály korlátozza az ülésekről szóló döntésekben

Peter Pellegrini (Hlas-SD) házelnöknek tekintettel kell lennie a házszabályra a rendkívüli ülések összeívásánál – jelentette ki Peter Žiga (Hlas-SD), a parlament alelnöke a Martina Šimkovičová kulturális miniszterről (SNS-jelölt) szóló ülés időpontja miatt elhangzott bírálatok kapcsán.

Megjegyezte, hogy ellenzéki képviselők is hiányoztak.

A házelnöknek nincs nagy mozgástere a házszabály miatt, az ülést hét napon belül kell összehívnia

– szögezte le Žiga.

Hozzátette, hogy a hétfő volt az egetlen nap, amikor a parlamentnek nem volt más, tervezett programja, és Robert Fico (Smer-SD) kormányfő is megjelent. Žiga úgy véli, azért, hogy támogassa a miniszter asszonyt a leváltásáról szóló ülésen.

A Slovensko Šimkovičová leváltására fog szavazni, ha sor kerül az ülésre

A Slovensko mozgalom nem tartja meglepőnek, hogy hétfőn nem sikerült megnyitni a Martina Šimkovičová kulturális miniszter (SNS-jelölt) leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülést. Ha megvalósul az ülés, a Slovensko a leváltására fog szavazni.

Igor Matovič, a mozgalom elnöke szerint a kormánypártok „betömték az ellenzék száját”, lehetetlenné tették a rendkívüli ülés megnyitását.

Ez a kormánykoalíció szégyene. Mi nyolcszor szavaztuk meg nekik csak a Roman Mikulec belügyminiszter elleni rendkívüli üléseket

– mondta Matovič újságíróknak a parlamentben.

Matovič hozzátette,

Šimkovičová az UNESCO kulturális és oktatási konferenciájára utazott az Egyesült Arab Emirátusokba.

Bírálta, hogy hat napig, egészen február 17-ig tart a hivatalos külföldi útja, bár a konferencia csak három napos (február 13-15.).

Michal Šipoš frakcióvezető hozzátette, Šimkovičová az iskolapélda a Fico-kormány minisztereinek alkalmatlanságára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.