Egyelőre bizonytalan a szlovák hatóság, láthatóan nem tudják, mihez kezdjenek az AstraZeneca vakcinával

2021. április 6., 20:17
ma7

Ha központi témát kellene választani a mai napnak, az egyértelműen az AstraZeneca vakcinák körül kialakult botrány lenne. Először dél körül jött a hír, az EMA egyik magasrangú hivatalnoka szerint "világos összefüggés" van a vakcina és véralvadási zavarok között, majd arról lehetett olvasni, a brit gyógyszerfelügyelet is fontolgatja a vakcina korlátozását.

Fotó: TASR/AP

Bár fontos kiemelni, hogy az uniós vizsgálat eddig nem állapított meg semmilyen különleges faktort, amely növelné a szóban forgó kockázatot, legyen az kor, nem, vagy a vérrögképződés mint kórelőzmény, a vakcinában igencsak megingott a bizalom az elmúlt hetekben, hónapokban.

Az ügynökség szerint a megfigyelt esetek többsége 55 év alatti nőknél fordult elő. A legnagyobb arányban éppen ezt a csoportot oltották be a Vaxzevria vakcinával.

Szlovákiában március 1-jén kezdtek el oltani a brit-svéd AstraZeneca társaság oltóanyagával. Elsőként a tanárokat és az iskolai alkalmazottakat oltották be vele. Rajtuk kívül jelentkezhettek az oltásra az elárusítók, a kalauzok és vonatmenedzserek, a tömegközlekedési járművezetők, a taxisofőrök és a jegyellenőrök is.

Az egészségügy-minisztérium még február végén elismerte, hogy az AstraZeneca vakcinája hevesebb immunreakciót válthat ki.

Az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Ügynökséghez (ŠÚKL) is több jelentés érkezett az oltás utáni mellékhatásokról. A tárca a múlt héten kilátásba helyezte, hogy április végéig 320 000 vakcina érkezhet Szlovákiába.

A ŠÚKL közleménye szerint az AstraZeneca társaság újabban Vaxzevria néven futó vakcinájával összefüggésben jelentett leggyakoribb, kevésbé súlyos, feltételezett mellékhatások a láz, a hidegrázás, a fejfájás és az egész testre kiterjedő fájdalom, a fáradtság (influenzaszerű tünetek), a hányinger, a hányás, a hasmenés, a bőrreakciók (kiütések) és a zsibbadás. Emellett olyan súlyos feltételezett mellékhatásokról is érkezett jelentés, mint a rövidtávú eszméletvesztés, a trombózis, a tartósan magas vérnyomás, az arcideg-bénulás, az epilepsziás roham (epilepsziára kezelt páciensek esetében) és az ájulás.

Az ügynökség tájékoztatása szerint a szóban forgó vakcinából az első adagot március végéig 237 512 személy, a második adagot pedig 95 személy kapta meg. Eddig összesen 1262 feltételezett mellékhatást jelentettek, ebből 38 súlyos volt.

Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) képviselője az Il Messaggero olasz napilapnak adott interjúban, melyet kedden publikáltak, kijelentette, hogy az AstraZeneca társaság vakcinája és a vérrögképződés esetei között van összefüggés.

A szlovák egészségügyi minisztérium a sajtó megkeresésére nem jelentette ki, hogy leállítják az oltást az Astrával, "közelről figyelik a szituációt" - közölték.

Kövesse facebook oldalunkat is!