2022. szeptember 23., 11:27

Egy jelölt az oktatási tárca élére már akad

Már egy hete foglalkoztatja a közvéleményt, ki lehet az utódja Barnislav Gröhling lemondott oktatási miniszternek.

Tipegés-topogás
Fotó: Tasr/ma7
Milan Krajniak - Marián Viskupič

Eduard Heger kormányfő szinte egy Verdi opera (az Álarcosbál) szereplőjének a kosztümébe bújva (ott éneklik ezt: Oscar tudja, de nem mondja) sejtelmesen kijelentette, hogy már megvan a név, de egyelőre nem hozza nyilvánosságra.

Nos, úgy tűnik, hogy valamelyest közelebb kerültünk a titok feltárásához. Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter (!) elkottyintotta, hogy a jelöltek között szerepel a tőketerebesi iskola igazgatója, Slavomír Partila is.

Persze ő még nem a befutó, az majd Eduard Heger kormányfő és Zuzana Čaputová köztársasági elnök egyeztetésekor derül ki, hogy végül ki ülhet a miniszteri bársonyszékbe.

A jelenlegi helyzetben persze ez a megbízatás inkább emlékeztet arra, amikor selyemzsinórt küldtek valakinek Sztambulban, az Oszmán birodalomban.

Egyéb húsbavágó témákról szólva Krajniak nagyra értékelte a székét egy kis baleset után elfoglaló Karel Hirman gazdasági miniszter gyors reagálását, aki a megnőtt energiaárak kapcsán keresi azokat a megoldásokat, amelyek enyhítenék az emberek  problémáit.

A TV Joj csütörtöki vitaműsorában Marián Viskupič (SaS), a parlament pénzügyi bizottságának az elnöke is kifejtette véleményét és egyetértett Krajniakkal abban, hogy az Európai Unió javaslatai az energiaválság kezelésére Szlovákia számára nem különösebben előnyösek. Amennyiben megegyezés születik erről, Krajniak kezdeményezni fogja az energia árának szabályozását.

Felvetődött egyfajta energiacsekkek ötlete a szociálisan leginkább rászorulók számára, valamint az energiát forgalmazó társaságok nyereségének szabályozása is. Emlékeztetett az energia-szükséghelyzettel törvényre is, amely szükség esetén megtiltaná az elektromos energia exportját.

Viskupič mindezzel egyetértett, csupán a megfelelő mérték megtalálásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Az úgynevezett inflációs segélyt a 14. havi nyugdíj jelenthetné, ami Krajniak szerint a már kifizetett 13. nyugdíj 70 százalékát tenné ki.

Ezt az egyszeri segélyt november folyamán fizetnék ki, és más rászoruló csoportokat is érintene. Mint megtudtuk, ezeknek a pluszköltségeknek a forrása azok az adók lennének, amelyeket azokra a cégekre vetnének ki, amelyek állami licenccel tevékenykednek a piacon.

Viskupič az egyedi adókról szóló törvényt nem tartja jó megoldásnak. A legtöbb ágazat - például a távközlés terén működő cégek - a megemelt adóköltségeket az ügyfelek rovására kompenzálnák, ezért valamit kezdeni kellene az adókkal.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.