2023. október 5., 17:46

Egy felmérés szerint a lakosság nagy része úgy látja, Szlovákia túl sokat segít az ukránoknak

A szlovák állampolgárok közel fele úgy gondolja, hogy Szlovákia túl sok segítséget nyújt az ukránoknak, és a segélyeket korlátozni kellene - derül ki a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Társadalom- és Pszichológiai Tudományok Központja (CSPV) által végzett, a tudományos akadémia honlapján közzétett felmérésből. A közvélemény-kutatásból az is kiderül, a szlovák állampolgárok attól tartanak, hogy „a fegyverszállítások csak meghosszabbítják a háborút".

orosz-ukrán háború segély
Fotó: TASR

„A megkérdezettek válaszaiból fáradtságot érzékeltünk, ez pedig több tényezőre is visszavezethető. Gazdasági nyomás, politikai tényezők, valamint a sajtó hatása állhat emögött" - mondta Jana Papcunová szociálpszichológus. A szakember hozzátette, a gazdasági problémák és a politikai kampány is hozzájárult a fáradtság érzéséhez. Hangsúlyozta azt is, hogy a menekültválság állandó medializálása érzéketlenné teheti a közvéleményt.

„Fontos felismerni, hogy

természetes emberi reakció, ha egy elhúzódó és megterhelő válság során az emberek belefáradnak abba, hogy szolidaritást vállaljanak.

Az ezzel kapcsolatos fáradtság és következményeinek kezelése kulcsfontosságú a társadalmi kohézió fenntartásához és az empátia, a tolerancia, a szolidaritás értékeinek előmozdításához" - zárta Papcunová.

A felmérést augusztusban végezték 1854 válaszadó bevonásával.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.