2022. augusztus 19., 17:21

Eduard Heger: Négyes koalíció vagy semmi!

Az OĽANO-nak több javaslatai is van, amiket a kormánypártok szombati (augusztus 20.) találkozóján akar ismertetni az SaS-szel, de ezeket egyelőre Eduard Heger (OĽANO) kormányfő nem ismertette a nyilvánossággal. Boris Kollár házelnök, a Sme rodina elnöke viszont kijelentette, Richard Sulík SaS-elnök helyében elfogadná azokat.

Eduard Heger
Eduard Hegernek főhet a feje
Fotó: TASR

Kollár hozzátette, a helyzet megoldása nem az ő pártján vagy a Za ľudín múlik. „De itt már nem kettejükről van szó, meg az egójukról, hanem Szlovákiáról” – jelentette ki Sulíkról és Igor Matovičról (OĽANO). „Két pártelnökről van szó, hát legyen eszük” – tette hozzá Kollár a gazdasági helyzetre és az energiaválságra utalva.

Kollár szerint az OĽANO-nak számos javaslata van és Sulík helyében elfogadná azokat. Matovič lehetséges távozása kapcsán megjegyezte, ha Heger kormányfő nem mondana le, akkor a kormány működőképes lenne, de a konfliktus csak áttevődne a kormányból a törvényhozásba, mivel az OĽANO elnöke parlamenti képviselő lenne.

Rámutatott arra is, nem járja, hogy az SaS-nek ez már a második ilyen jellegű feltétele.

Heger nem gondolja, hogy a szombati megbeszélés lesz az utolsó, és reméli, a koalíciós partnerek tudatosítják a felelősségüket.

A négyes koalíció megőrzésén kívül minden más forgatókönyvet elutasít.

A kormány átalakításával kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, minden csere lelassítja a beindított folyamatokat. „Stabil kormányra van szükség, ezen dolgozom. Mindent megteszek, hogy stabilitást nyújtsak a polgároknak, és stabilitást a parlamentnek” – jelentette ki.

Megismételte, hogy több javaslattal érkezik a megbeszélésre, mivel az SaS eddig nem ismertette az új koalíciós szerződésre vonatkozó tervezetét. Az SaS Matovič távozására vonatkozó feltételéről azt mondta, utána sem lenne meg a kormánypárti többség, nem működne a parlamenti matematika. Azt viszont nem tisztázta, arra gondol-e, hogy Matovičcsal együtt az OĽANO is otthagyná a kormányt, vagy kormányfőként ő nyújtaná be a lemondását.

Szombaton (augusztus 20.) tartják a kormánypárti megbeszélések következő fordulóját. A helyzet azután éleződött ki ismét a kormánykoalícióban, hogy a parlament megtörte Zuzana Čaputová elnöki vétóját és újra megszavazta Igor Matovič pénzügyminiszter ún. infláció elleni csomagját. Az SaS ezután felmondta a koalíciós szerződést. Fő feltétele Matovič távozása a kormányból, az OĽANO ezt elutasítja.

Čaputová: Legyen már elég!

Minél gyorsabban meg kell oldani a kormányválságot. A kormánypártok képviselőinek megoldást kellene találniuk a patthelyzet feloldására – jelentette ki pénteken Zuzana Čaputová. Az államfő leszögezte, teljesíteni fogja feladatait az alkotmányos keretek betartásával kapcsolatban.

„A kilátásba helyezett lemondásokkal kapcsolatban az államfő feladata világos, a kormányfő javaslata alapján nevezi ki a kormány tagjait” – jelentette ki Čaputová, hozzátéve, hogy kapcsolatban van a kormány és az egyes intézmények képviselőivel. Egyúttal a koalíciós válság megoldását sürgette, mivel nehéz időkben stabil kormányra van szüksége az országnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.