2021. augusztus 14., 09:52

Eddig összesen 3788 ember veszítette el a szlovák állampolgárságát

A 2010-es állampolgársági törvény következtében eddig összesen 3788 szlovákiai polgár veszítette el a szlovák útlevelét. A legtöbben (910-en) a cseh állampolgárság felvétele miatt, derül ki a szlovák belügyminisztérium statisztikáiból.

201604281402520.ALLAMPOLGARSAG_2-2.jpg

A magyar állampolgárság felvétele miatt eddig összesen 137-en veszítették el a szlovák állampolgárságukat,

a német felvétele miatt 870-en, az osztrák miatt 578-an, a brit miatt 397-en, az amerikai miatt 190-en, az ausztrál miatt 98-an, a norvég miatt 82-en, az ír miatt 64-en, a holland miatt 60-an, a kanadai állampolgárság miatt 57-en, a svéd miatt 48-an, a belga miatt 46-an, az olasz miatt 44-en, a finn és luxemburgi miatt 19-en, a francia miatt 18-an, a dán miatt 12-en, az orosz miatt 5-en. A kínai, újzélandi, spanyol és lengyel állampolgárság felvétele miatt hárman-hárman, az izlandi és ukrán miatt ketten-ketten, az izraeli, szerb, szlovén, horvát és szingapúri miatt pedig egy-egy szlovákiai polgárt fosztottak meg az állampolgárságától.

A szlovák parlament asztalán már ott van a törvénymódosító javaslat.

Eszerint nem veszítenék el a szlovák állampolgárságukat például azok, akik örökbefogadással vagy születéssel szerezték a más állampolgárságot,

illetve azok a kiskorú gyerekek, akiknek az egyik szülője szlovák állampolgár marad.

Ugyanígy megmaradhatna a szlovák állampolgárság olyan esetben is, ha a házastárs házasság révén szerzett külföldi állampolgárságot. De akkor sem veszítenék el Szlovákia polgárai a szlovák állampolgárságukat, ha annak az országnak a területén, amelynek az állampolgárságát felveszik, a külföldi állampolgárság felvétele idején legalább öt évig engedélyezett vagy más módon bejegyzett érvényes tartózkodási helyük van.

A törvénymódosító javaslat március óta második olvasatban van a törvényhozás előtt.

A további tanácskozást róla azóta többször is elhalasztották már, legújabban a szeptemberi ülésre tervezték azt be, de hogy valóban sorra kerül-e, egyelőre nem tudni.

Megosztás
Címkék