2023. május 19., 15:01
Frissítve: 2023. máj. 20. 20:47

Felemás döntés született a Kuciak-gyilkosság ügyében

Felmentették a vád alól Marian Kočner vállalkozót Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolásának megrendelése és az ügyészek meggyilkolásának előkészítése ügyében. Alena Zsuzsová vádlottat bűnösnek találta a bazini Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) szenátusa, és 25 év szabadságvesztésre ítélte. Az ítélet egyelőre nem jogerős.

Kocner
Fotó: TASR

„Nem bizonyított, hogy a bűntettet a vádlott, Marian Kočner követte el” – mondta Ružena Sabová, a szenátus elnöke a felmentésről szóló döntés kapcsán. Az ítéletet a háromtagú szenátus két tagja támogatta.

„A bizonyítékoknak egyértelműen, és a legnagyobb fokú biztonsággal kell igazolniuk, hogy a vádlott az a személy, aki a bűncselekményt elkövette” – hangsúlyozta Sabová. Alena Zsuzsová és Dušan K. bűnösségét elmondása szerint közvetlen és közvetett bizonyítékokkal lehetett igazolni.

A szenátus elnöke szerint az érintett bűnügy kapcsán, minden bizonyíték pártatlan kiértékelése után, olyan jogos kétségek merültek fel, amelyek miatt nem minden bíró volt meggyőződve Marian Kočner vádlott bűnösségéről.

Alena Zsuzsová vádlottat a bíróság engedély nélküli fegyverviselés bűntette miatt is bűnösnek találta. A 25 év fegyházbüntetés mellett három év védőőrizetet kap, és térítenie kell a Kuciak-családnak 160 000 eurót az okozott nem vagyoni kárért. Žilinka meggyilkolásának előkészítése ügyében a szenátus Dušan K. vádlottat nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Két év védőőrizetet kapott, és beteges játékszenvedélye miatt pszichiátriai kezelésen kell részt vennie. Darko D. vádlottat felmentették a vád alól. A szenátus ezekben az ügyekben egyhangúlag szavazott.

A vádlottakat továbbá felmentették Daniel Lipšic akkori ügyvéd meggyilkolásának az előkészítése alól. „Nem bizonyított, hogy történt olyan bűntett, amely Daniel Lipšicet károsította volna“ – magyarázta a szenátus elnöke.

A 2018 februárjában történt Kuciak-gyilkosság ügyében már csak Marian Kočner és Alena Zsuzsová bűnösségéről tárgyalt a bíróság. Az ŠTS 2020 szeptemberében eredetileg felmentette őket a vádak alól, de a Legfelsőbb Bíróság 2021 májusában visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak. A gyilkosság végrehajtóit, Miroslav Marčeket és Szabó Tamást 25 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, Andruskó Zoltán pedig 15 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

Az ŠTS végül az ügyet összevonta Maroš Žilinka jelenlegi főügyész, Daniel Lipšic jelenlegi különleges ügyész és Peter Šufliarský volt helyettes főügyész meggyilkolásának előkészítésével. 

Kuciak és Kušnírová családja értetlenül áll a bíróság ítélete előtt

Ján Kuciak, a meggyilkolt újságíró, és menyasszonya, Martina Kušnírová családja értetlenül áll a bíróság ítélete előtt. 

„Egyáltalán nem értem, hogy lehet, hogy Zsuzsovát elítélték, Kočnert ártatlannak találták" - mondta Ján Kuciak édesapja. Az áldozatok családja csalódott az ítélet miatt. „Pfuj az igazságszolgáltatásnak" - mondta Martina Kušnírová édesanyja, és vulgárisan szitkozódott.

Saját elmondásuk szerint Kuciakék fellebbeznek az ítélet ellen.

Ez nem maradhat így”

– mondta Kuciak édesapja.

Maroš Žilinka főügyész, aki az ügyészgyilkosságok előkészítése ügyében szerepel sértettként, a reakciójában elmondta: annak tudatosítása, hogy valakik a likvidálását tervezhették, jelentősen megváltoztatta az ő és családja életét.

Ami viszont nem változott, és a jövőben sem fog, az az, hogy nincs olyan erő, amelynek az állandó igyekezete ellenére, sikerülne engem valaki mássá alakítania”

– írta a közösségi oldalán.

Peter Šufliarský volt helyettes főügyész, aki szintén sértettként szerepel az ügyben, a sajtóból értesült a döntésről. „Tiszteletben tartom a bíróság döntését. Az ügy kapcsán akkor fogok nyilatkozni, ha megkaptam az ítélet írott változatát“ – közölte.

Ódor tiszteletben tartja a bíróság döntését 

Ódor Lajos miniszterelnök teljes mértékben tiszteletben tartja a bíróság Ján Kuciak meggyilkolása ügyében született döntését, noha nem tudja félretenni az ezzel kapcsolatos vegyes érzéseit. 

Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása a mai nap után is nyílt traumaként él tovább. A bíróság döntését teljes mértékben tiszteletben tartom, noha személy szerint nem tudom félretenni a vegyes érzéseimet. Még most sincs vége, tovább haladunk az igazságosság felé vezető úton. Nem adhatjuk most fel”

– közölte.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.