2024. január 21., 18:26

Danko megváltoztatná a parlamenti napirendet, Korčok elégedett az ellenzék tevékenységével

Mivel a parlament jelenleg gondban van a törvények elfogadása terén, a nemzeti tanácsa alelnöke, az SNS elnöke, Andrej Danko számára most prioritást élvez az eljárási szabályzat megváltoztatása, kiemelve a parlamenti szónoklatok hosszát. Az ellenzék parlamenti akadályozásával kapcsolatban Ivan Korčok megjegyezte, hogy az ellenzék csak teszi a dolgát. Danko és Korčok a Markíza televízió Testre mérve című politikai vitaműsorában találkoztak.

Andrej Danko Ivan Korčok
Fotó: TASR
A szlovén parlamentből hoztam egy követendő példát,

ahol 10 perc adott a vitára, 5 perc pedig szóbeli előterjesztésre. Ez az én elképzelésem, mert különben lehetetlen kormányozni“ - jelentette ki Danko, hozzátéve, hogy szerinte a változtatást Peter Pellegrini házelnöknek kellene javasolnia.

Korčok szerint az ellenzék a parlamenti akadályozások révén hatékonyan végzi a dolgát.

„Azt látom, hogy Danko úr minden erőfeszítését, képességét, tapasztalatát bele akarja fektetni a rendszerszintű változtatásba” - mutatott rá.

Dankot meglepte Peter Pellegrini és Maroš Žilinka főügyész találkozója, ő maga a Büntető Törvénykönyv kormány javasolta változtatásai mellett foglal állást.

Korčok egyetért a szakmai közvélemény fenntartásaival a Btk.-módosítással kapcsolatban,

egyúttal aggasztja, hogy szerinte a változások milyen károkat okoznak majd. Szerinte az Európai Parlament Szlovákiával kapcsolatos állásfoglalása cáfolja a kormány azon érvelését, hogy Brüsszelben mindenről egyeztettek. Danko hozzátette: a brüsszeli határozat sem töri meg a jelenlegi kormányt.

Ukrajnával kapcsolatban Danko azt mondta, hogy az országnak soha nem szabadna az Európai Unióban lennie, szerinte Ukrajna ütközőzóna kellene hogy legyen.

Korčok szerint ugyanakkor Ukrajna integritása és függetlensége Szlovákia érdeke is.

Danko tagadja, hogy balesete után elkerülte volna a rendőrséget vagy az alkoholszondát.

„Megrongáltam a lámpát, kifizettem a kárt, a rendőrség nyomoz, és mindenben maximálisan együttműködtem velük” - jelentette ki.

Korčok viszont gyávának és arrogánsnak tartja Danko baleset utáni viselkedését.

Szerinte célszerű lenne politikai konzekvenciát levonnia az ügyből.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.