2023. december 3., 15:38

Danko: Ha Pellegriniből államfő lesz, akkor széteshet a kormány

Andrej Danko, az SNS elnöke szerint a koalíción belül egyetértés van abban, hogy a Különleges Ügyészség Hivatalát meg kell szüntetni.  

Parlamenti elnökválasztást szeretne
Andrej Danko
Fotó: TASR

A Markíza Testre szabva című műsorának a vendégei Andrej Danko, az SNS elnöke,és Milan Majerský, a KDH elnöke voltak.

Milan Majerský, nem ért egyet azzal, hogy a különleges ügyészség funkcióját eltöröljék.

 Andrej Danko szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a különleges ügyészség a főügyészségi hivatalba fog bele tartozni.

Danko hozzátette, ennek semmi köze ahhoz, hogy a különleges ügyészt Daniel Lipšicnek hívják.

Az SNS elnöke szerint ezzel a lépéssel megszűnne a káosz a rendszeren belül.  A folyamatban lévő eljárások átkerülhetnek a kerületi ügyészségekre. Az SNS elnöke úgy véli, a szakosított büntetőbíróság (ŠTS) is egy fölösleges intézmény.

Majerský támogatja a különleges ügyészség és a szakosított büntetőbíróság megőrzését is.

A KDH elnöke szerint fontos intézményről van szó, hiszen ezeknek a szervezeteknek az a lényegük, hogy elősegítsék a szervezett bűnözés felszámolását. 

Az ellenzéki politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy mennyire fontos azoknak a vádlottaknak a helyzete, akik azért segítenek, hogy kisebb büntetést kapjanak. A kormány viszont módosítaná a hatáskörüket. Majerský kiemelte a szerepüket az olasz maffia elleni nyomozásban. Danko azonban ezzel nem ért egyet, elmondása szerint a vádlott nem hazudhat, és nem kaphat indokolatlan védelmet a büntetőeljárás során.

Az SNS elnöke attól tart, ha Peter Pellegrini államfő lesz, akkor széteshet a koalíció.

Nem zárta ki ugyanakkor, hogy az SNS őt fogja támogatni az államfőválasztáson. Hozzátette, mivel Robert Fico a kormányfő, Peter Pellegrini pedig még nem döntötte el indulási szándékát, ezért nem árt egy harmadik néven is gondolkodni.

Milan Majerský ezzel kapcsolatban elmondta, a KDH saját jelöltet indít. A párt decemberben dönti el azt, hogy Miriam Lexmann vagy Viliam Karas lesz a befutó.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.