2022. december 29., 11:22

Csáky Pál úgy gondolja, mindannyian felelősek vagyunk a társadalom állapotáért

A politikusok, a média és a polgárok is felelősek az ország jelenlegi állapotáért - mondta el Csáky Pál a TASR hírügynökség, az elmúlt 30 év számbavételét célzó kérdésére válaszolva.

Csáky Pál
Fotó: Facebook / Csáky Pál

Csáky Pál a csehszlovák föderáció szétválása és a Szlovák Köztársaság megalakulásának évfordulója kapcsán a felelősségvállalás és a demokráciáért folytatott állandó harc szükségességét hangsúlyozta.

Václav Klaus és Vladimír Mečiar megállapodásáról a rádióból értesült Csáky, ám a megállapodás ténye nem lepte meg.

Hangsúlyozom ugyanakkor, hogy nem Klaus és Mečiar választották szét az országot, hanem a HZDS, az SNS és az SDĽ közös egyezsége

- mutatott rá Csáky. Egyúttal emlékeztetett a föderatív parlament működőképtelenségére is, amely a cseh politikai képviseletet a szétválásra kényszerítette.

Csáky Pál ellenezte Csehszlovákia felosztását.

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsában képviselt magyar pártok sem értettek egyet a szakadással,

és nem szavazták meg a Szlovák Köztársaság alkotmányát sem.

Az indok pedig az volt, hogy

az SNS-en kívül egyetlen politikai párt sem kapott a választások során meghatalmazást választóitól ilyen lépésre.

Csáky úgy gondolja, hogy a polgárok többsége ellenezte Csehszlovákia szétválását.

„Láttuk, milyen politikai erők állnak a folyamat hátterében.

Úgy láttuk, hogy Mečiar csoportosulása az új helyzetet sem politikailag, sem gazdaságilag nem fogja tudni kezelni, ráadásul a szlovák nacionalizmus miatt is aggódtunk.

Félelmeink pedig nagyrészt beigazolódtak“ - fejtette ki Csáky Pál.

A volt miniszterelnök-helyettes kiemelte a szlovákiai magyar politikusok szerepét, akik 1998-ban hozzájárultak a szlovákiai politikai irányvonal megváltoztatásához.

„Szlovákia újkori történelmében az 1998-2006 közti időszakot tartom a legjobbnak. A Szlovák Köztársaság miniszterelnök-helyetteseként Rudolf Schuster elnök mellett jelen lehettem a Fehér Házban Szlovákia NATO-csatlakozása előtti utolsó tárgyalásokon, illetve a második Dzurinda-kormány idején a Szlovák Köztársaság EU-csatlakozásának koordinálásáért feleltem“ - mondta.

A legrosszabbnak ugyanakkor a 1995-1998 és a 2016-2019 közti időszakokat tartja Csáky.

A mai napig büszke vagyok arra, hogy részt vállalhattam a szlovák közélet gyógyulási folyamatában.

Ahogy azonban a 2006 utáni korszak mutatja, senki sem lehet örökké nyertes. A demokráciáért minden nap küzdeni kell“ - zárta szavait Csáky Pál.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.