2022. október 12., 14:00

Csak ott szavazhatunk, ahol az állandó lakóhelyünk van?

Minden választópolgár kizárólag azon a településen szavazhat az összevont megyei és önkormányzati választás során, ahol az állandó lakhelye van. Abban a választókörzetben voksolhat, amelynek választói jegyzékében szerepel. Ha erre nyomós oka van, a választópolgár hordozható szavazóurnát kérhet. Ilyen például az egészségi ok.

önkormányzati választás
Fotó: ma7.sk

A választópolgárnak be kell mutatnia a személyi igazolványát, külföldieknek a tartózkodási engedélyüket. „A dokumentum bemutatása nemcsak a személyazonosság ellenőrzésére szolgál, hanem annak megállapítására is, hogy a választópolgár jogosult-e szavazni abban a szavazóhelyiségben" - tájékoztatott Zuzana Eliášová, a belügyminisztériumának szóvivője.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint az egyes szavazókörzetek választói névjegyzékét az állandó választói névjegyzék alapján állítja össze az önkormányzat.

Ügyfélfogadási időben bárki ellenőrizheti az önkormányzaton, hogy szerepel-e a neve az állandó névjegyzékben, hogy az adatai helyesen vannak-e feltüntetve, illetve kérheti az adatok kiegészítését vagy javítását" - tette hozzá a szóvivő.

A választópolgár csak abban a választókörzetben kérhet hordozható szavazóurnát, ahol az állandó lakhelye van.

Az összevont megyei és önkormányzati választást október 29-én tartják. A választópolgár a színük alapján különböztetheti meg a szavazólapokat. A kitöltött szavazólapot borítékba kell tenni, majd a megfelelő színű dobozba dobni. Az önkormányzati választást fehér, a megyeit (VÚC) kék színnel jelölik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.