2023. december 9., 15:34

Csak egy ismert személyiség vehet részt Pellegrini és Korčok párbajában

Peter Pellegrini (Hlas-SD), a parlament elnöke és Ivan Korčok volt külügyminiszter tűnnek egyértelmű esélyesnek a közelgő államfői választásokon.

Általában jól látja
Juraj Hrabko
Fotó: TASR

Ezt Juraj Hrabko politikai szakértő nyilatkozta a szlovák sajtóügynökség kérdésére válaszolva.

Ha egy új jelölt igazi harcba akarna szállni velük, akkor annak egy nagyon ismert személyiségnek kellene lennie.

Már jelezte indulási szándékát Ján Kubiš volt külügyminiszter és Beáta Janočková, a Kezdeményezés a törölt szülőkért alapítója. Tekintettel arra, hogy 15 parlamenti képviselő aláírása vagy 15 ezer polgár aláírása szükséges a jelöltséghez, várhatóan tovább nőhet az indulni szándékozók száma.

Nem tudom megbecsülni, hogy kik lesznek ők. De meggyőződésem, hogy inkább csak a futottak még rovatba kerülnek"

- mondta.

Mivel a választások első fordulójának legkésőbbi lehetséges időpontja 2024. április 13., Hrabko szerint nem sok idő marad egy új kampány elindítására.

Korčok és Pellegrini már most is valóságos kampányt folytat, noha Pellegrini hivatalosan még nem erősítette meg jelöltségét.

Eleinte még Korčok sem volt hajlandó megerősíteni, hogy indulni fog, pedig mindannyian tudtuk, hogy indulni fog"

- emlékeztetett Hrabko.

Azok a kormánydöntések, amelyek az államháztartás konszolidációja ellenére a 13. nyugdíjak emelését és az energiaárak jelenlegi szintjének megtartását helyezik kilátásba, azzal is összefüggnek, hogy 2024-ben két választás is lesz gyors egymásutánban: az elnökválasztás majd pedig az európai parlamenti választások.

Hrabko megjegyezte, hogy jelenleg az elnökválasztás témáját az állami költségvetés elfogadásával és a parlamenti választások utáni hatalomváltással kapcsolatos politikai témák fedik le, de ez az új évben fokozatosan változni fog.

Ami a kormány döntését illeti, miszerint az idő szorítása ellenére egységes költségvetést fogadnak el, és nem akarnak ideiglenes költségvetést, Hrabko úgy látja, hogy eddig minden kormány így döntött.

A költségvetés, bármi is legyen az, megadja a szabadságot a pénzmozgásra. Továbbra is lehet játszani vele, ez nem valami aranyborjú, amit nem lenne szabad összetörni"

- tette hozzá.

A különleges ügyészség megszüntetésének tervével kapcsolatban Hrabko úgy vélekedett, hogy ez valószínűleg már visszafordíthatatlan.

Sok tiltakozásra számíthatunk, elvégre az egyik ok a törvényhozási eljárás lerövidítése lehet. De a parlamenti ellenzéki pártok legyenek az utolsók, akiket a gyorsított eljárással való visszaélésre kell emlékeztetni. Nézzék csak meg, mi volt itt az előző törvényhozási ciklusban"

- jegyezte meg. Hozzátette, hogy a koalíciós politikusok a választási kampányban ennek az intézménynek az eltörlését ígérték.

A háztartási energiaárak jövőre nem emelkednek, mivel a kormány úgy döntött, hogy teljes körűen maximálja azokat.

Sokkal könnyebb mindenkinek egyformán adni, mint felülírni ezeket a rendszereket. De így azt lehet mondani, hogy ez nem szociális, hanem egalitárius intézkedés"

- összegezte Hrabko, aki szerint így azok is megkapják az állami segítséget, akiknek nincs is szükségük rá.

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.