2023. február 7., 13:34
Frissítve: 15:10

Čaputová újragondolná a V4-eket

Búcsúlátogatásra érkezett Szlovákiába Miloš Zeman cseh köztársasági elnök.

zeman caputová
Fotó: TASR

Zuzana Čaputová a tárgyaláson megjegyezte, pontosan meg kell határozni a V4-ek célját, mivel a szövetség érzékelhetően identitásválságon megy át.

Az államfő megjegyezte, a V4 államai között nincs egyetértés alapvető értékekben, amilyen a "jogállamiság", vagy az Ukrajnának nyújtandó segítség kérdése.

Miloš Zeman megjegyezte, korábban Szlovénia csatlakozása is napirendre került, de a tárgyalások elakadtak, mivel Magyarország nem támogatta a felvetést.

Čaputová: Hiszem, hogy Pavellel a józan észt fogjuk képviselni

Čaputová elmondta, Pavellel hasonló nézeteket vallanak, ezért jó és konstruktív együttműködésre számít.

Örömmel várom az együttműködést. Remélem, kellően intenzív lesz, és hogy közösen a józan észt, a nyugati orientációt és az európai értékek iránti tisztelet tudjuk képviselni régiónkban”

– jelentette ki a szlovák államfő.

Zeman elmondta, bár nem Pavelre szavazott, elfogadja a választók döntését, és a sikeres cseh-szlovák együttműködés folytatását várja. „Petr Pavelnek, akivel február 13-án találkozom, Csehország érdekében sikeres elnökséget kívánok” – mondta Zeman.

Pavel a TASR-nek adott korábbi interjúban kijelentette, örülne és megtiszteltetés lenne számára a szlovák államfővel folytatott szoros együttműködés.

Úgy vélem, országaink ilyenfajta viszonya nemcsak a mi, hanem talán az egész régió hasznára válna”

 - mondta Pavel.A közös témákról és az együttműködés részleteiről egyelőre nem tárgyaltak.

„Remélem, hogy erre is lehetőség nyílik a szlovákiai látogatásom során” – mondta az interjúban. Pavel a tervek szerint a beiktatását követő héten, március 9-én látogat Szlovákiába.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.